zajcerSărbătoare mare în Valea Timocului. Săptămâna trecută a fost inaugurată Casa de cultură românească din Zajecar, prima instituţie de acet gen din Serbia.

Proiectul este derulat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, cu sprijinul financiar al Departamentului politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României şi are ca scop promovarea identităţii naţionale şi a spiritualităţii româneşti. Pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare în rândul tinerilor, până la sfârşitul anului vor avea loc cursuri extracurriculare în limba română, susţinute de profesori din România şi Serbia. La eveniment a fost prezent şi redactorul şef al Radio România Reşiţa, Laura Sgaverdea, care a făcut o donaţie de carte. Volumele nu au ajuns încă pe rafturile bibliotecii din cauza formalităţilor. În prezent, instituţia dispune de un fond de 1000 de cărţi, atât pentru copiii de grădiniţă, cât şi pentru elevii de şcoală şi liceu.

De anul acesta, în şcolile din Timoc, Morava şi de la sud de Dunăre a fost introdus învăţământul în limba română, motiv pentru care Casa de cultură românească din Zajecar  va deveni un loc permanent de întâlnire a celor care doresc să studieze limba maternă.