Alegeri în Serbia

În Serbia vor avea loc, duminică, alegeri parlamentare anticipate, după dizolvarea legislativului de către președintele Aleksandar Vučić.

Circa 6 milioane și jumătate de sârbi, sunt așteptați la urne pentru a-i alege pe cei 250 de deputați din Parlamentul de la Belgrad, Adunarea Națională.

Dizolvarea vechiului legislativ cerută de guvern și decisă de președintele Aleksandar Vučić a avut mai multe cauze, între care se pot aminti cele două atacuri armate din Serbia de la începutul lunii mai, soldate cu mai mulți morți, dar și evoluțiile negative din relațiile cu Kosovo, după atacurile și represaliile din zona cu populație de etnie sârbă a acesteia din urmă și criticile care au urmat în urma deprecierii relațiilor dintre Belgrad și Priștina și așa tensionate, deoarece Serbia nu recunoaște separarea și independența Kosovo.

Dincolo de parlamentare în Voivodina vor avea loc alegeri provinciale, iar la Belgrad și în alte 64 de localități vor avea loc și alegeri locale.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 20:00. Pentru alegerile parlamentare cetățenii vor pleda pentru una din cele 18 liste electorale în care sunt propuși 2817 de candidați pentru 250 de locuri în parlament.

În cursa electorală pentru Adunarea Voivodinei sunt 13 liste electorale pentru 120 de locuri de deputați, iar pentru Adunarea municipiului Belgrad 14 liste electorale pentru 110 locuri pentru consilieri.

Sârbii din Kosovo și Metohia vor vota la secțiile de votare din sudul Serbiei Centrale – la Vranje, Kuršumlija, Raška și la Tutin.

Alegerile vor fi monitorizate  de 5.587 de observatori din țară și străinătate și este vorba despre 9 asociații din țară și 25 de organizații internaționale. Președintele Comisiei Electorale Republicane Vladimir Dimitrijević a declarat că aceste alegeri vor fi monitorizate de un număr record de observatori sârbi și din străinătate.

Cele mai citite

Related Articles