Gărâna Jazz Festival, ziua a treia

Prima și până acum unica formă de manifestare din istoria culturii ce s-a dezvoltat în Lumea Nouă la începutul secolului XX, jazz-ul, a cucerit planeta și și-a găsit unii dintre cei mai adepți fani, de aproape trei decenii, la Gărâna.

Nu știu dacă pionierii acestui festival din Munții Banatului anticipau evoluția acestui fenomen musical, dar cu siguranță cea de-a treia zi a demonstrat că indiferent de vreme și vremuri, Gărâna Jazz Festival realizează cea mai mare densitate de oameni frumoși pe metrul pătrat.

Sub bolta înaltă a cerului, norii s-au adunat și rafale de ploaie au însoțit rafalele de aplauze a peste 2000 de suflete, muzica și ploaia au făcut o simbioză perfectă, greu de imaginat pentru cititorul adept al confortului acestui secol.

Și totuși, nimic nu i-a determinat pe fanii acestui gen musical să părăsească arena din Poiana Lupului. Echipați cu dorința la purtător de a nu rata nici o clipă din recitalurile protagoniștilor de pe scenă, cu impermeabile, umbrele și mai ales bucuria de a fi împreună, fanii au reușit să creeze o atmosferă greu de imaginat în asemenea condiții meteo.
Desigur, orice consumator de jazz știe că prima și cea mai importantă trăsătură este improvizația. Libertatea ritmică, poate, este principala caracteristică a muzicii jazz. Această libertate îi face pe muzicieni să se simtă luminoși și să progreseze continuu. Se pare că interpreții pot juca cu ușurință cu orice melodie, cu o uimitoare ușurință și relaxare.

Desigur, în compozițiile de jazz, ca și în cele clasice, există un ritm, o mărime dar datorită unui ritm special se naște acest sentiment aparte de libertate.

Peste 2000 de oameni liberi și-au trăit bucuria și emoția împreună și acest fapt caracterizează și plămădește unicitatea acestui festival.

Directorul festivalului, Marius Giura, cu experiența și înțelepciunea celui care stăpânește perfect orice situație, a demonstrat că muzica unește oamenii pe timp de pace, de război, în furtună sau vreme bună. Are satisfacția că sufletul investit în această manifestarea a adus și alte suflete în această poveste.

Pe lângă concertele din festival a adus la Gărâna și un stand de cărți și delicatese franțuzești, comercianți din Piatra Neamț care susțin că au vânzări mai mari decât în oraș. Cartea, muzica, delicatese culinare, iată povestea de succes din spatele acestui eveniment.

Dacă jazz-ul este despre libertatea care se construiește pe educație și cultură reprezentând indicatorul către această țintă, atunci putem afirma cu certitudine că Marius Giura știe să semnalizeze acest drum de 27 de ani.
Povestea merge mai departe!

A patra zi la Gărâna Jazz Festival 2023 vă oferă 7 concerte! Programul începe la ora 11:00, pe scena de la Văliug, cu Răzvan Cipcă Trio, un trio tânăr și promițător, și recitalul solo al pianistului sârb Vasil Hadzimanov. De la ora 18 vă așteptăm în Poiana Lupului cu cinci concerte, dintre care patru au în prim plan muzicieni cu calități vocale remarcabile! Dean Bowman, Sinikka Langeland, Nataša Mirković și Rebekka Bakken sunt vocaliști excepționali, sprijiniți în explorările lor de artiști pe măsură, dintre care îi amintim pe Vasil Hadzimanov, Bendik Hofseth, Markku Ounaskari, Luciano Biondini, Michel Godard. Oded Tzur Quartet pare că iese din tiparul serii, însă veți descoperi o altă voce unică, instrumentală, care vă va cuceri.

Iată programul zilei:

Ora 11:00, Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank – Biserica Catolică din Satul Văliug*:

Răzvan Cipcă Trio

Vasil Hadžimanov solo

Ora 18:00 (acces de la ora 17:00), MAIN STAGE – Poiana Lupului:

Dean Bowman’s 5000-pound Band

Sinikka Langeland – Wind and Sun

Michel Godard feat. Luciano Biondini & Nataša Mirković

Oded Tzur Quartet

Rebekka Bakken Band

Biletele se pot achiziționa de la intrarea la festival, dar și online: bilete.ro/garana-jazz-festival-editia-xxvii/

Cele mai citite

Related Articles