Gărâna Jazz Festival, ziua a doua

’’Viaţa e, în mare, ca o muzică de jazz: cel mai bine iese când improvizezi,’’ spunea George Ghershwin și în virtutea acestei celebre ziceri, cea de-a doua seară în Munții de Jazz ai Banatului, la Gărâna, au improvizat în jur de 1500-2000 de iubitori de gen, din țară și din străinătate, după cum estimează directorul festivalului, Marius Giura, care ne-a declarat că este mulțumit de ascensiunea manifestării.

De altfel, începând de vineri seara, ținând cont că este weekend, cu siguranță numărul melomanilor se va mări, iar artiștii vor fi înconjurați atât de un public numeros și la această ediție cu numărul XXVII, prima ce se desfășoară pe parcursul a 5 zile.

Jazz, licurici, pădure, adierea de seară a verii, iată epicentrul unui ’’focar de jazz’’ la Gărâna sau Wolfsberg la 36 km de Reșița, devenită cea mai cunoscută localitate din Caraș-Severin, în această perioadă, începând din anul 1997.

O dată cu acest festival au crescut copii, povești de iubire, așa cum și-a mărturisit povestea lor un cuplu de tineri actori, Ionuț Vișan și Sabrina Iaschevici, actori la Teatrul Mic, respectiv Odeon. De mici au venit cu părinții lor la Festivalul de la Gărâna, apoi au venit împreună și astăzi vin alături de cei doi băieței ai lor.

Ionuț Vișan, născut la Reșița și Sabrina Iaschevici născută la Arad, joacă în propria piesă de dragoste pe ritmuri de jazz.

Ionuț Vișan
Sabrina Iaschevici

Sunt multe amintirile care îi fidelizează pe melomani de acest festival. În spatele scenei, în spatele sălii improvizate din bușteni în loc de fotolii, poveștile trăite sau cele ce se vor naște fac parte din feeria Munților cu Jazz din Banatul de Munte.

Cea de-a doua seară s-a clădit pe muzica lui Paul Zauner Quartet, formația trombonistului austriac care a cântat cu Gregory Porter.

Apoi, trioul celebrilor frați Wasserfuhr, vedetele jazz ale Germaniei – Julian & Roman Wasserfuhr feat Jörg și s-a încheiat cu Austrian Syndicate, condusă de David Helbock și Peter Madsen, cu percuție și groove, multe tastaturi și sintetizatoare, în spiritul celebrului muzician austriac, Joe Zawinul.

Jazzul este singura muzică în care aceeaşi notă poate fi cântată seară de seară, dar diferit de fiecare dată, ne-a mărturisit solistul trupei timișorene Blazzaj, Tavi Horvath. Formația a fost fondată în anul 1996 de Eddie Neumann și Florin Barbu ca FunkinLeFree. Din august 1998, este cunoscută sub numele de Blazzaj.

Tavi Horvath a mai participat la festival cu trupa și în 2004, apoi ca fan al altor trupe. După cum ne-a mărturisit, a ales un fussion și se păstrează în aria de jazz, fiindcă libertatea muzicală pe care o dă acest stil musical este extrem de generoasă.

Tavi Horvath, solistul trupei Blazzaj


Am trăit cu toții o seară frumoasă și mă gândeam la finalul său că muzica jazz a luat forma sufletelor celor care începând de la 2 ani până la vârste respectabile fac parte din această poveste care se numește Gărâna Jazz Festival, undeva la 1000 de m deasupra de Reșița în Munții cu Jazz ai Banatului de Munte.

De reținut că de vineri până duminică, Experimental Stage la Biserica Catolică din Satul Văliug, va seta ora de începere a traseului muzical – 11, cu 7th SENSE și Marquis Noir.

Program, vineri, 7 iulie:

ora 11:00, Experimental Stage Empowered by UniCredit Bank – Biserica Catolică din Satul Văliug*:

7th SENSE

Marquis Noir

ora 18:00 (acces de la ora 17:00), MAIN STAGE – Poiana Lupului:

Enzo Favata Band – The Crossing

Camille Bertault & David Helbock

JazzyBIT

Per Mathisen & Jan Gunnar Hoff feat Nguyên Lê & Gary Husband

Biletele se pot achiziționa de la intrarea la festival, dar și online: bilete.ro/garana-jazz-festival-editia-xxvii/

La Gărâna Jazz Festival se poate ajunge, cu mașina, dinspre Reșița sau dinspre Slatina-Timiș, ambele drumuri fiind în stare bună. Unele dintre cele mai populare locuri de campare sunt Gărâna Camping și 3 Ape.

Prognoza meteo pentru cele trei zile rămase de festival indică temperaturi de 20-24 de grade în timpul zilei și averse. După apusul soarelui, temperatura poate scădea sub 15 grade. De aceea, hainele groase, bocancii, pelerina sau umbrela ar trebui să nu lipsească din bagajul pentru festival.

Gărâna Jazz Festival: Jazz DO IT!

Cele mai citite

Related Articles