Toamna – perioada potrivită de plantare a pomilor fructiferi în livezile din Banat

O livadă de pomi fructiferi are o durată de viaţă de zeci de ani şi orice greşeală făcută la înfiinţarea plantaţiei are consecinţe nefaste.

Creşterea şi dezvoltarea normală a pomilor şi mai ales productivitatea şi calitatea fructelor depind de o serie de factori cum ar fi: zonarea  sau alegerea locului, a terenului, sursa de apă, alegerea speciei şi a soiurilor, precum şi perioada de plantare a materialului săditor care este la fel de importantă.

De obicei, plantarea copacilor se face toamna, înainte de primul îngheţ, adică din octombrie până în noiembrie. Un alt indiciu care îţi arată intervalul potrivit este repausul vegetativ, adică momentul în care frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad, a precizat pentru Radio Reşiţa inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc din comuna cărăşeană Ticvaniu Mare:

Pentru că pomii fructiferi au intrat în repaus vegetativ ne aflăm în perioada optimă de plantare. Sfatul meu este să plantați pomii fructiferi toamna; acest sezon oferă condiții ideale pentru ca pomii să se prindă și să se dezvolte corespunzător, ploile asigurând umiditatea necesară prinderii.

Înainte de plantarea pomilor, curățați terenul și afânați cu minimum două- trei săptămâni înainte de executarea gropilor și cel puțin o săptămână după ce ați executat gropile. Pentru cei care doresc să planteze pe suprafețe mai mari este nevoie de o desfundare a terenului cu o arătură de 60 de centimetri adâncime și de pichetare bineînțeles.

Dimensiunea ideală a unei gropi este de 40 pe 40 pe 40, atenție însă la alegerea materialului săditor pentru că sunt soiuri care au nevoie de alte soiuri polenizatoare, iar pomii să fie păstrați în condiții bune.

Pregătirea pomilor înainte de plantat se face astfel: începem cu fasonarea rădăcinilor, mai exact se taie rădăcinile rănite. Fasonarea se face deasupra rănilor, rădăcinile subțiri pot fi scurtate până la 2-3 centimetri, iar cele uscate pot fi tăiate de la bază. Continuăm cu mocirlirea: un amestec în cantități egale de balegă proaspătă de vacă cu pământ galben și apă, acestea trebuie să fie de textura smântânii, introducem rădăcinile pomului astfel încât să fie acoperite complet de acest amestec. Înainte de a planta pomul în groapă, pe fundul ei, punem o lopată generoasă de mraniță peste care punem una de pământ, tastăm puțin și punem pomul în groapă. Portaltoiul trebuie să nu rămână în groapă, atenție!

În primii doi ani pentru a fi feriți de îngheț peste punctul de altoire se face un mușuroi de pământ care primăvara se desface. Pentru cei care doresc să efectueze tratamentele de iarnă în această perioadă le-aș sugera să acorde o atenție sporită temperaturilor din noaptea următoare de imediat după tratament ca acestea să nu scadă sub 5 grade“.

Sursa foto: Nicoleta Anca Şmac-Vuc

De același autor

Related Articles