Roşiile da, usturoiul nu prea, anul acesta în Caraş-Severin

Roșiile se pot planta lejer lângă usturoi, chiar este recomandă această vecinătate susţin specialiştii în agricultură. Plantele de usturoi protejează tomatele de afide, acarieni și muștele albe şi reduc pătarea cafenie a frunzelor de tomate.

Și tufele de roșii, la rândul lor, pot reduce probabilitatea infecției cu crustă pe usturoi. Cel mai bine este ca lotul de usturoi să fie aşezat la cel puțin jumătate de metru de cel de roșii. Usturoiul poate fi plantat lângă roșii atât în seră sau solar, cât și în câmp deschis, în grădină.

Anul acesta însă în Caraş-Severin, deşi tomatele s-au bucurat de producţii mulţumitoare în spaţii protejate, usturoiul nu a adus rezultatele scontate.

Pentru Radio Reşiţa, adjunctul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte:

Din cei 25 de legumicultori înscriși în programul de susținere a producției de tomate în spații protejate pentru anul 2023 și în urma controlului efectuat de către reprezentanții Direcției Agricole și ai APIA cu privire la suprafața și la evaluarea producției de tomate înainte de recoltare, doar 15 au reușit valorificarea în termenul stabilit, suma acordată acestora fiind de 222.705 lei în total. În ciclul al doilea sunt înscriși 9 legumicultori, iar valorificarea se face între 20 octombrie 2023 și 31 ianuarie 2024.

În anul 2022 au fost înscriși în Programul Tomata 31 de legumicultori din care doar 18 au primit ajutorul de stat în valoare de 267.165 lei, adică au fost eligibili. În ciclul al doilea au fost înscriși 10 legumicultori din care 5 au beneficiat de suma de 24.737,50 de lei per total.

La usturoi am avut 5 persoane înscrise anul acesta, dar din păcate nu au reușit să finalizeze programul deoarece în zona noastră niciodată nu am avut producții semnificative de usturoi.

Anul trecut, în 2022 am avut înscriși 6 fermieri din care doar 3 şi-au primit banii, suma fiind de 59.914,17 lei per total beneficiari“.

Sursa foto: agrointeligenta.ro

De același autor

Related Articles