Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se declară, în general, mulțumiți de producția din acest sezon. În schimb, pomicultorii din județul Caraș-Severin se confruntă cu dificultăți majore, din cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 mai 2025, 12:41
Pagube majore în livezile din Vârciorova
Petru Ivăniș, pomicultor din localitatea Vârciorova, povestește despre impactul devastator al vremii asupra pomilor fructiferi: „A fost o mare dezamăgire. Avem livezile parcelate, nu toate în același loc, dar în medie, 90% din producție a fost compromisă. Înghețul și bruma au afectat grav florile. La minus 10 grade, nu mai rămâne nimic. Chiar și la minus 5 sau minus 7 se mai salvează ceva, dar acum… cireșe nu avem nici măcar pentru consum propriu”.
Fructele salvate – excepții rare în zonele mai ferite
Cu toate acestea, în zonele mai adăpostite, aproape de pădure, unde pomii au înflorit mai târziu, s-au păstrat câteva fructe:
„Mai avem puțin păr, câteva mere și ceva piersici. Anul trecut am reușit să pun deoparte aproximativ 100 de kilograme de mere, care s-au păstrat bine. Fructele mai mici rezistă mai bine la depozitare”.
Prețurile vor crește în 2025 din cauza producției slabe
Petru Ivăniș estimează că prețurile fructelor vor crește semnificativ în acest an:
„Merele din 2024 se vând acum cu 3 – 7 lei/kg, dar în toamna aceasta prețul ar putea urca la 9 – 10 lei/kg, din cauza pierderilor mari. Toți pomicultorii cu care am vorbit din Caraș-Severin au fost afectați. Vom vedea cum evoluează și celelalte fructe, în funcție de condițiile din următoarele luni”.
Pomicultorul Petru Ivăniş pentru Radio Reşiţa:
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro