Ascultă Radio România Reșița Live

Peste 260 de fermieri „ecologici” în 5 comune din Caraş-Severin

Ziua agriculturii ecologice din România va fi marcată marţi, 15 octombrie la nivel naţional prin organizarea de târguri şi prezentări de produse certificate.

Peste 260 de fermieri „ecologici” în 5 comune din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 octombrie 2024, 14:46 / actualizat: 15 octombrie 2024, 16:08

La nivelul judeţului Caraş-Severin, agricultura ecologică este practicată de 267 de fermieri pe o suprafaţă de peste 4 mii de hectare.

Potrivit adjunctului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, Adina Bâte, majoritatea fermierilor din Caraş-Severin sunt din: Armeniş, Bolvaşniţa, Cornereva, Domaşnea şi Teregova.

Rolul produselor ecologice este de a produce hrană sigură, protejând în acelaşi timp mediul înconjurător, prin utilizarea sustenabilă a resursele naturale, a mai subliniat pentru Radio Reşiţa Adina Bâte.

În data de 15 octombrie sărbătorim Ziua agriculturii ecologice în România. Rolul agriculturii ecologice este de a produce hrană sigură și nutritivă, protejând în același timp mediul înconjurător și utilizând sustenabil resursele naturale, asigurând un sistem alimentar sănătos pentru România și disponibilități de alimente certificate ecologic, cu valoarea adăugată mare.

Principala dificultate în dezvoltare agriculturii ecologice este legată de conștientizarea scăzută a consumatorilor cu privire la beneficiile producții ecologice pentru sănătate, climă și mediu. Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. În perioada de producție, la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanților și a pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.

Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creștere activităților economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru dezvoltarea spațiului rural.

Consumatorii care cumpără produse care poartă sigla națională și logo-ul comunitar pot avea încredere că cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producție ecologică și produsul respectă regulile de producție ecologică„.

Sursa foto: agrointeligenta.ro

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate
Agricultură miercuri, 4 iunie 2025, 16:58

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate

Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate continuă în județul Caraș-Severin, unde 22 de legumicultori s-au...

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate
Flori în loc de legume: Schimbare de direcție în agricultura din Caraș-Severin. Află aici povestea lui Ionel Ianca, producător din Fârliug
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 16:46

Flori în loc de legume: Schimbare de direcție în agricultura din Caraș-Severin. Află aici povestea lui Ionel Ianca, producător din Fârliug

Într-un peisaj agricol în continuă schimbare, mulți legumicultori din Banat au început să se reprofileze, adaptându-se noilor cerințe ale...

Flori în loc de legume: Schimbare de direcție în agricultura din Caraș-Severin. Află aici povestea lui Ionel Ianca, producător din Fârliug
Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!