Ascultă Radio România Reșița Live

Legea porcului, amânată. Românii îşi vor putea vinde porcii de Crăciun doar cu certificarea medicului veterinar

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 (Legea porcului), prin introducerea unei prevederi vizând comercializarea porcilor din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv, informează ANSVSA, conform Agerpres.

Legea porcului, amânată. Românii îşi vor putea vinde porcii de Crăciun doar cu certificarea medicului veterinar

Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 noiembrie 2023, 15:29 / actualizat: 13 noiembrie 2023, 16:39

Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gospodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu vor fi interzise. ANSVSA transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării. În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA (pesta porcină africană n.r)„, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în vederea asigurării concordanţei cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 şi Legea nr. 122/2023, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat şi emis două acte normative esenţiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, şi Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile noncomerciale de porcine.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu, i-a convocat pe reprezentaţii ANSVSA şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea porcului, care se află în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii.

Ce prevede Legea porcului

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, publicate pe site, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i şi comercializeze.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice, potrivit News.ro.

În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, a spus Barbu.

El a precizat că prin legea adoptată ca preşedinte al comisiei de agricultură, au fost anumite norme de biosecuritate introduse şi pentru persoanele fizice.

Sigur, orice mişcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a mai spus ministrul, precizând că inclusiv „medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice.

Ministrul Florin Barbu a menţionat că a fost dat un Ordin 130, în 2023, de către ANSVSA care va fi modificat.

Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât şi domnul premier Marcel Ciolacu, să luăm această decizie, va fi modificat acest ordin şi persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun”, a spus ministrul, despre informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora românii nu vor mai putea vinde porcii de Crăciun.

Lucrări de fertilizare a terenurilor în zona Agadici din Caraș-Severin, în perioada 20 iunie – 11 iulie 2025
Agricultură luni, 23 iunie 2025, 21:48

Lucrări de fertilizare a terenurilor în zona Agadici din Caraș-Severin, în perioada 20 iunie – 11 iulie 2025

În intervalul 20 iunie – 11 iulie 2025, se vor desfășura lucrări agricole de fertilizare a terenurilor agricole în zona Agadici din județul...

Lucrări de fertilizare a terenurilor în zona Agadici din Caraș-Severin, în perioada 20 iunie – 11 iulie 2025
APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Agricultură vineri, 20 iunie 2025, 22:32

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri

Ministerul Agriculturii, prin APIA, a demarat miercuri, 18 iunie 2025, plata Sprijinului Cuplat aferent Campaniei 2024. Peste 43.500 de fermieri vor...

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator
Agricultură miercuri, 18 iunie 2025, 21:36

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator

Într-o lume în care produsele de pe raft vin adesea de la sute sau mii de kilometri distanță, lădița cu bunătăți aduce înapoi gustul...

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator
Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș
Agricultură vineri, 13 iunie 2025, 23:59

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș

Pe fondul provocărilor din agricultură și al schimbărilor climatice tot mai evidente, tot mai mulți legumicultori din Banat aleg să se...

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș
Agricultură joi, 12 iunie 2025, 22:02

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara

Casa Calfelor din Timișoara va găzdui sâmbătă, 14 iunie un adevărat festin culinar la Festivalul de Gulaş. De la ora 09:00, încep...

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara
Agricultură marți, 10 iunie 2025, 16:39

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin

Sezonul roșiilor românești a început oficial la mijlocul lunii mai, iar primele tomate autohtone au apărut deja în piețele din județul...

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin
Agricultură marți, 10 iunie 2025, 15:26

Termen limită: Fermierii mai pot depune cererile de plată APIA până vineri, 13 iunie 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Caraș-Severin reamintește tuturor fermierilor că vineri, 13...

Termen limită: Fermierii mai pot depune cererile de plată APIA până vineri, 13 iunie 2025
Agricultură miercuri, 4 iunie 2025, 16:58

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate

Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate continuă în județul Caraș-Severin, unde 22 de legumicultori s-au...

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate