Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Varza de toamnă – leguma anotimpului rece, inundă pieţele din Caraş-Severin

Varza cunoscută și sub denumirea de curechi, este o legumă comestibilă, verde sau roșie, una din cele mai vechi cunoscute de om. Era cunoscută în rândul alchimiștilor drept materia primă a alimentelor.

[FOTO] Varza de toamnă – leguma anotimpului rece, inundă pieţele din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 octombrie 2021, 11:53 / actualizat: 7 octombrie 2021, 14:16

Varza este apreciată încă din antichitate: Marcus Gavius Apicius, cunoscut gastronom roman şi cel mai popular autor de cărţi de bucate, obişnuia să folosească varza în nenumărate reţete. Cultura de varză este pomenită pentru prima dată în anul 600 Î.Chr. în literatura greacă.

Din punct de vedere botanic, varza face parte din familia cruciferelor. În cei peste 3000 de ani de cultură, au fost create nenumărate soiuri de varză obţinute prin încrucişări şi devieri din varza salbatică. Varza albă, varza roşie, varza ascuţită, wirsing, varza de China, însă şi conopida şi cele înrudite, precum: broccoli, gulia, napul, chiar şi ridichile aparţin aceleiaşi familii.

Varza este o legumă importantă pentru valoarea sa alimentară răspândită și cultivată în întreaga lume. Varza de toamnă se poate răsădi la sfârșitul lunii iulie începutul lunii august în grădină intr-un loc cu o bună expunere la soare și cu o bună circulație a aerului. La cultivarea verzei terenul nu se fertilizează, este indicat să se facă o fertilizare abundentă culturii premergătoare. Pentru cultivarea verzei de toamnă bune premergătoare sunt mazărea și fasolea, lasă terenul liber și bogat în azot la sfârșitul lunii iunie.

Atunci când vă apucaţi să puneţi varză la murat pentru la iarnă eeste bine să știţi că nu toată este bună pentru a fi conservată. Pentru a fi bună la sarmale,trebuie să aveţi grijă la ce alegeţi, spune producătorul Denisa Sonia Beg din comuna Fârliug, judeţul Caraş-Severin. Varza trebuie să fie din recolta de toamnă, cu frunza mai fină, mult mai subțire decât cea de vară. Căpățânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele ferme și neatacate de boli ori de insecte. Pentru sarmale, cea mai bună trebuie să aibă frunzele subțiri și fine, cu nervuri cât mai mici, ca să poată fi rulată uşor cu compoziția din carne. Atât varza plată, cât și cea rotundă, sunt 100% bune pentru murat.

Dimensiunea căpăţânii contează şi ea. Aceasta trebuie să aibă maximum 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece. Apoi, primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte.

Mirosul respingător al verzei murate, determină pe unii să evite să o consume. Legăturile de sulf sunt cele vinovate de mirosul neplăcut, care se dezvoltă abia în timpul pregătirii la cald. Temperatura ridicată este cea care activează enzimele din conţinut, care separă moleculele de sulf zaharisit, iar varza începe să capete aroma obişnuită.

Cu cât perioada de pregătire este mai lungă, cu atât sunt emanate mai multe molecule. Prin adăugarea de oţet, nuci sau lămâie, aroma poate fi îmbunătăţită simţitor, susţin specialiştii.

Varza albă este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate.  Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.  De exemplu, consumul a 200 de grame de varză asigură necesarul zilnic de vitamina E şi vitamina A. De asemenea, varza roşie conţine o cantitate de antioxidanţi de patru ori mai mare decât varza albă şi de 6-8 ori mai multă vitamina C.

Surse: facebook beg denisa sonia, wikipedia, alphega-farmacie.ro

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027
Agricultură miercuri, 22 octombrie 2025, 15:41

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027

Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), o serie de măsuri menite să simplifice...

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027
APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri
Agricultură sâmbătă, 18 octombrie 2025, 13:45

APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Caraș-Severin anunță că începând de joi, 16 octombrie...

APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri
Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 15:32

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin anunță că procesul de evaluare al culturilor agricole afectate de seceta pedologică este...

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 14:05

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate

Primăria comunei Obreja, împreună cu fermierii din localitățile Obreja, Ciuta, Iaz și Var, organizează Festivalul Fermierilor, un eveniment...

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură joi, 16 octombrie 2025, 18:00

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul

Primăria Orașului Bocșa, în parteneriat cu Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Direcția pentru Agricultură Județeană...

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultură miercuri, 15 octombrie 2025, 22:58

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024

Suprafața dedicată agriculturii ecologice din România a crescut cu 160% în ultimul deceniu, ajungând în 2024 la peste 780.000 de hectare, ceea...

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 12:19

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi la Mailat pe raza comunei Vinga, unde s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Hodi’s Pumpkin Fest –...

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 11:25

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei

Toamna 2025 aduce o recoltă bogată de varză în piețele din Caraș-Severin, unde tarabele sunt pline de căpățâni mari și frunze subțiri,...

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei