[AUDIO] Produsele lactate la control: DSVSA, CJPC şi ANAF merg în magazine pentru a vedea cum se aplică legea laptelui

Magazinele sunt obligate să pună produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi sau proteine, altele decât cele lactate precum și specialitățile din grăsimi hidrogenate sau vegetale, într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice.

Începând de luni, 13 februarie 2023, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA județene în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, vor merge în echipe mixte în hypermarket-uri/ supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii Laptelui (Lege nr. 307/2022), potrivit unui comunicat al ANSVSA, a transmis pentru Radio Reşiţa directorul DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Pavel Borchescu.

Astfel, agenților economici li se va aduce la cunoștință faptul că, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/ sau proteine, altele decît cele lactate, produsele alimentare/ specialitățile din grăsimi hidrogenate/ vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse.

De asemenea, se va verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, vor întocmi note de constatare, în care se vor menționa măsurile și termenele stabilite pentru conformare.

Ce prevede noua lege a laptelui?

Comercializarea laptelui şi a produselor lactate trebuie să respecte noi condiţii de desfacere şi etichetare începând din data de 20 noiembrie 2022, de când a intrat în vigoare Legea 307/ 2022.

Actul normativ prevede că procesatorii de lapte sunt obligaţi să devină oneşti în denumirea produselor şi să specifice pe etichete proporţia reală de grăsimi vegetale şi alţi substituenţi din compoziţie. Legea mai prevede că produsele înlocuitoare pot fi comercializate într-un spaţiu bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestora.

Prin această lege se mai dispune și înfiinţarea primului observator din domeniul agroalimentar şi monitorizarea tuturor cantităţilor de lapte şi produse lactate de pe teritoriul României, importate, comercializate în interiorul graniţelor sau exportate, observator ce va deveni, totodată, şi un corespondent al Milk Market Observatory de la nivelul Uniunii Europene.

Cei care vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale atât în pieţe, hypermarket-uri cât şi în domeniul HORECA şi fast-food, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, suspendarea autorizaţiei de prelucrare, producţie sau comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.

De același autor

Related Articles