Ascultă Radio România Reșița Live

De la o vară la alta, lubeniţa de Fârliug face concurenţă tot mai mare cunoscutului brand de Gottlob

Dulce, zemoasă, cărnoasă, verde la exterior şi roșie la interior, așa poate fi descrisă în doar câteva cuvinte lubenița de Gottlob, una dintre cele mai renumite din România.

De la o vară la alta, lubeniţa de Fârliug face concurenţă tot mai mare cunoscutului brand de Gottlob

Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 mai 2024, 21:20 / actualizat: 31 mai 2024, 19:56

În zona de vest a țării, această lubeniță este renumită ca fiind de departe cea mai gustoasă, însă în ultimii ani, nu departe de capitala Banatului de Munte, Reşiţa, în comuna cărăşeană Fârliug au început să crească mari, suculenți și extrem de dulci, lubeniţele în grădinile legumicultorilor, pe lângă tomate, vinete, ardei, castraveţi şi varză.

Pentru Radio Reşiţa, Marinela Dragoescu – legumicultor din comuna Fârliug a mărturisit că, se aşteaptă la o producţie record, deşi a început anul cu stângul.

Pe lângă tomate avem și lubeniță pe mai bine de un hectar, tocmai ce am plantat tura a doua. Anul trecut am avut o cantitate mult mai mică decât anul ăsta și a mers treaba bine așa că sperăm și ne rugăm să fie vreme bună și să se facă la fel de bine ca anul trecut.

Ca soiuri am mers în principal pe mirsini – este un hibrid de pepene verde, ce se remarcă printr-o calitate deosebită a fructelor, pornind de la uniformitatea acestora, mărime si formă, până la calitatea miezului. Ăsta a fost cel mai căutat; este lubenița aceea cu coaja verde închis și miez roșu aprins, dar am vrut să încercăm și românească, dar și sorento, alte două soiuri destul de folosite pe piața de consum.

Lubenița o avem în câmp și necesită apă din plin. Anul acesta însă
am avut destul de multe pierderi din cauza unor insecte pe care încă n- am reușit să le identificăm, care efectiv le-au mâncat rădăcinile. Nu sunt nici furnici, nici coropișnițe, dar cum le-am pus într-un teren odihnit ceva le-a ros. Noi folosim foarte mult îngrășământ de la animale că avem multe oi și vaci. Anul trecut unde am avut plantația de lubeniță am băgat 20 de remorci de gunoi de oaie și s-a simțit din plin la producție, deci am mers bine. În afară de tratamentele fitosanitare necesare nu le-am ajutat în niciun fel.

Anul trecut nu am putut veni la piață pentru că în Piaţa Agroalimentară din Reşiţa din Lunca Bârzavei nu am găsit loc şi am fost nevoiţi să o dăm engros la TIR, dar anul ăsta am reușit să solicităm o masă și vom veni în piața din Gonvândari cu ea„.

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!
Agricultură vineri, 23 mai 2025, 22:35

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie

Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată APIA 2025 a fost prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat,...

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie
Agricultură miercuri, 21 mai 2025, 17:04

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!

Evenimentul Banat Brunch în Casa Ferch – Experienţă culinară şi culturală, ce a fost programat să aibă loc sâmbătă, 24 mai 2025 la...

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!