Ascultă Radio România Reșița Live

De la o vară la alta, lubeniţa de Fârliug face concurenţă tot mai mare cunoscutului brand de Gottlob

Dulce, zemoasă, cărnoasă, verde la exterior şi roșie la interior, așa poate fi descrisă în doar câteva cuvinte lubenița de Gottlob, una dintre cele mai renumite din România.

De la o vară la alta, lubeniţa de Fârliug face concurenţă tot mai mare cunoscutului brand de Gottlob

Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 mai 2024, 21:20 / actualizat: 31 mai 2024, 19:56

În zona de vest a țării, această lubeniță este renumită ca fiind de departe cea mai gustoasă, însă în ultimii ani, nu departe de capitala Banatului de Munte, Reşiţa, în comuna cărăşeană Fârliug au început să crească mari, suculenți și extrem de dulci, lubeniţele în grădinile legumicultorilor, pe lângă tomate, vinete, ardei, castraveţi şi varză.

Pentru Radio Reşiţa, Marinela Dragoescu – legumicultor din comuna Fârliug a mărturisit că, se aşteaptă la o producţie record, deşi a început anul cu stângul.

Pe lângă tomate avem și lubeniță pe mai bine de un hectar, tocmai ce am plantat tura a doua. Anul trecut am avut o cantitate mult mai mică decât anul ăsta și a mers treaba bine așa că sperăm și ne rugăm să fie vreme bună și să se facă la fel de bine ca anul trecut.

Ca soiuri am mers în principal pe mirsini – este un hibrid de pepene verde, ce se remarcă printr-o calitate deosebită a fructelor, pornind de la uniformitatea acestora, mărime si formă, până la calitatea miezului. Ăsta a fost cel mai căutat; este lubenița aceea cu coaja verde închis și miez roșu aprins, dar am vrut să încercăm și românească, dar și sorento, alte două soiuri destul de folosite pe piața de consum.

Lubenița o avem în câmp și necesită apă din plin. Anul acesta însă
am avut destul de multe pierderi din cauza unor insecte pe care încă n- am reușit să le identificăm, care efectiv le-au mâncat rădăcinile. Nu sunt nici furnici, nici coropișnițe, dar cum le-am pus într-un teren odihnit ceva le-a ros. Noi folosim foarte mult îngrășământ de la animale că avem multe oi și vaci. Anul trecut unde am avut plantația de lubeniță am băgat 20 de remorci de gunoi de oaie și s-a simțit din plin la producție, deci am mers bine. În afară de tratamentele fitosanitare necesare nu le-am ajutat în niciun fel.

Anul trecut nu am putut veni la piață pentru că în Piaţa Agroalimentară din Reşiţa din Lunca Bârzavei nu am găsit loc şi am fost nevoiţi să o dăm engros la TIR, dar anul ăsta am reușit să solicităm o masă și vom veni în piața din Gonvândari cu ea„.

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri
Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână
Agricultură joi, 13 noiembrie 2025, 21:15

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână

De vineri, 14 noiembrie 2025 legumicultorul Claudia Gross din Berzovia dă startul la verde şi pune la dispoziţia gospodinelor din Banat...

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 21:10

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin

La sediul Instituției Prefectului de Caraș-Severin a avut loc o nouă ședință a Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate...

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin
Agricultură marți, 4 noiembrie 2025, 20:30

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic

Proiectul legislativ „Viața la Țară”, inițiat pentru susținerea agroturismului și valorificarea patrimoniului rural, a intrat în linie...

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic
Agricultură luni, 3 noiembrie 2025, 16:20

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi

Toamna este considerată de specialiști cel mai bun moment pentru a planta arbuști ornamentali sau fructiferi. După terminarea lucrărilor de...

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi
Agricultură luni, 3 noiembrie 2025, 11:29

Producție bogată de cartofi în gospodăriile din Cornereva – tradiție, muncă și pasiune pentru pământ

În gospodăriile producătorilor din Cornereva, cunoscuţi deja pentru produsele tradiționale precum răchia, pălinca, brânzeturile și...

Producție bogată de cartofi în gospodăriile din Cornereva – tradiție, muncă și pasiune pentru pământ