Caraș-Severin: Scădere dramatică a participării la programele de sprijin pentru legume

Numărul legumicultorilor din Caraş-Severin, interesaţi de programele ce le sunt destinate, anul acesta, privind culturile în spaţii protejate sau în câmp a scăzut considerabil faţă de aceleaşi perioade ale anilor trecuţi.

Dacă până în prezent la cultura de usturoi nu a fost depusă nicio cerere, la tomate, s-au înscris puţin peste 10 fermieri din Fârliug, Rusca Teregova şi Teregova, a precizat pentru Radio Reşiţa adjunctul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Adina Bâte:

Până în acest moment avem înregistrați 12 legumicultori în Registrul ajutorului de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate. Cererile se depun până în data de 10 mai la Direcția pentru agricultură județeană Caraș-Severin, iar suma primită este de 1.500 de euro pe 1.000 metri pătrați tomate în sere sau solarii.

În acest moment se fac vizite în teren împreună cu un reprezentant APIA cu privire la existența culturii de tomate și măsurarea suprafeței.

Documentele justificative care însoțesc cererea de înregistrare în program sunt: copie carte identitate, copie cont iban, copie a statului de producător valabil până la 31 decembrie 2024, copie CUI dacă este cazul, adeverință în original din registrul agricol conform înscrisurilor aferente anului 2024 care atestă suprafața de teren cultivată cu tomate în spații protejate„.

Adina Bâte a mai precizat că anul acesta, legumicultorii din Caraş-Severin au la dispoziţie programe de ajutor de stat privind compensarea parţială a pierderilor suferite în 2023 pentru culturile de: usturoi, tomate şi cartof.

Vă amintim că, anul trecut (n.r. 2023), 15 din cei 25 de legumicultori din Caraş-Severin, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis (n.r. altă formă de sprijin acordată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), au primit suma de 3.000 de euro pentru ducerea la bun sfârşit a Programului Tomata.

Cele mai citite

Related Articles