Ascultă Radio România Reșița Live

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de bucătărie pentru a adăuga culoare și gust preparatelor.

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua este ferm asociată cu Ungaria și Spania deoarece ele au fost primele țări care au răspândit condimentul pe întregul glob până în Africa și Asia, iar mai apoi în Europa Centrală prin Balcani, iar anul acesta şi Banatul de pustă a cunoscut o producţie record în ceea ce priveşte acest produs, a precizat pentru Radio Reşiţa Larisa Costa din localitatea Leucuşeşti, comuna Bethausen, judeţul Timiş, a cărei boia este folosită în prepararea meniurilor chiar şi de călugării de pe Muntele Athos:

Amintim că, primele culturi de ardei de boia din Româia au fost înfiinţate în zona Timişoarei, în jurul anului 1923. La sfârşitul secolului XIX-lea, acesta cucerise deja tot Ardealul. În prezent, în România, sunt cultivate cu ardei de boia aproape 19.000 de hectare.

Sursa foto: ZKI Romania

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Agricultură vineri, 20 iunie 2025, 22:32

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri

Ministerul Agriculturii, prin APIA, a demarat miercuri, 18 iunie 2025, plata Sprijinului Cuplat aferent Campaniei 2024. Peste 43.500 de fermieri vor...

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator
Agricultură miercuri, 18 iunie 2025, 21:36

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator

Într-o lume în care produsele de pe raft vin adesea de la sute sau mii de kilometri distanță, lădița cu bunătăți aduce înapoi gustul...

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator
Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș
Agricultură vineri, 13 iunie 2025, 23:59

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș

Pe fondul provocărilor din agricultură și al schimbărilor climatice tot mai evidente, tot mai mulți legumicultori din Banat aleg să se...

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș
Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara
Agricultură joi, 12 iunie 2025, 22:02

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara

Casa Calfelor din Timișoara va găzdui sâmbătă, 14 iunie un adevărat festin culinar la Festivalul de Gulaş. De la ora 09:00, încep...

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara
Agricultură marți, 10 iunie 2025, 16:39

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin

Sezonul roșiilor românești a început oficial la mijlocul lunii mai, iar primele tomate autohtone au apărut deja în piețele din județul...

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin
Agricultură marți, 10 iunie 2025, 15:26

Termen limită: Fermierii mai pot depune cererile de plată APIA până vineri, 13 iunie 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Caraș-Severin reamintește tuturor fermierilor că vineri, 13...

Termen limită: Fermierii mai pot depune cererile de plată APIA până vineri, 13 iunie 2025
Agricultură miercuri, 4 iunie 2025, 16:58

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate

Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate continuă în județul Caraș-Severin, unde 22 de legumicultori s-au...

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 16:46

Flori în loc de legume: Schimbare de direcție în agricultura din Caraș-Severin. Află aici povestea lui Ionel Ianca, producător din Fârliug

Într-un peisaj agricol în continuă schimbare, mulți legumicultori din Banat au început să se reprofileze, adaptându-se noilor cerințe ale...

Flori în loc de legume: Schimbare de direcție în agricultura din Caraș-Severin. Află aici povestea lui Ionel Ianca, producător din Fârliug