Ascultă Radio România Reșița Live

Baza de seminţe strămoşeşti din România, refăcută de la un sezon la altul de membri familiei „Seminţe cu suflet” din întreaga ţară

Pentru a amenaja o grădină de legume reuşită este foarte important să ai seminţe de calitate pe care este bine să le obţii singur din culturile sădite în gospodăria proprie.

Baza de seminţe strămoşeşti din România, refăcută de la un sezon la altul de membri familiei „Seminţe cu suflet” din întreaga ţară

Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 iulie 2023, 18:27 / actualizat: 5 iulie 2023, 10:10

Rodica C. Meiroşu a prezentat pentru Radio Reşiţa câteva metode de obţinere a seminţelor de la principalele legume cultivate în grădina sa:

Începem deoarece la unele plante au ajuns semintele la maturitate. Le colectăm de la flori, cum ar fi: căldăruşe, gălbenele şi de la legume, precum: rucola, mazăre, bob, varză, toate care au ajuns la maturitate.

Ce presupune colectarea acestor semințe?

Semințele căutăm să le adunăm dimineață când este în că rouă, pentru că se scutură foarte ușor fiind ajunse la maturitate şi apoi le mai lăsăm în soare să se usuce. Apoi depinde fiecare cum are semințele, legumele, bobu, mazărea, se scot boabele din păstăi, semințele de rucola, de varză kale, fiind semințele mai mici, după ce s-au uscat bine, totul se face manual.

Deci le frecăm în palme, le vânturăm sau le dăm printr-o sită mai măruntă, le mai lăsăm un pic la uscat și le depozităm în punguțe de hârtie sau în recipiente de sticlă sau mă rog, fiecare după cantitate, pentru a fi păstrate în condiții bune, fără umezeală ca să refacem stocul de semințe, pentru că din toamnă începem iar cu târgurile de semințe și este păcat să nu bucurăm pe alții cu aceste semințe decât să le aruncăm sau să le neglijăm pentru că au ajuns să fie valoroase, în special cele de legume românești și mulți caută aceste semințe pentru a le cultiva în grădinile lor.

În vară, în august, organizăm două festivaluri ale tomatelor și biodiversității, unde fiecare expozant va face pe masă un fel de expoziție cu diferite soiuri de legume, în special roșii. Acestea vor fi la București pe 5 august și la Sibiu pe 19 august. Probabil vom face o deplasare și în Republica Moldova, avem o invitație în vară, deocamdată atât, iar din septembrie începem cu târgurile de semințe. Începem cu Satu Mare, Clujul, Bucureștiul și vedem în funcție de cum sunt dorințele.

Dorințe sunt multe, dar și timpul nostru este limitat, fiecare are servici sau familie, gospodării, limitate posibilitățile unde putem să ne deplasăm și în al doilea rând mergem unde ni se oferă spațiu gratuit, pentru că mulți vor, de exemplu în Bacău sau în Gorj, în Vâlcea și nu avem spațiu, nu am găsit un spațiu gratuit unde să putem oferi doritorilor semințele noastre.

Anul acesta grădinile nu sunt prea bogate pentru că am întâmpinat probleme mari cu culturile. În toate regiunile țării sunt multe inundații. Şi la mine grădina este mai slăbuță față de anii trecuți. Am avut două ploi cu grindină, s-au înmulțit mult dăunătorii deoarece nu mai sunt iernile care erau odată. Fiind în zona Buzăului, la noi este zonă mai secetoasă. Sinceră să fiu am fost nevoită să fac o a doua fântână pentru că prima mi-a secat, a ajuns nivelul apei la un metru și am fost nevoită să fac de urgență altă în grădină să pot să mențin culturile la a doua pânză freatică şi să pot să merg mai departe. Fiecare ne confruntăm cu diferite probleme.

Recomand agricultorilor, fermierilor din întreaga țară şi mai ales celor din Banat să adune seminţele şi să le păstreze. Fermierii în general cultivă hibrizi pentru vânzare și de la aceștia nu se pot aduna semințe, pentru că ei își cumpără în fiecare an. Vorbesc de gospodarii care pentru ei, pentru familie, își strâng semințele de la soiuri, în special de la soiurile de roșii românești, să aplice tratamente chimice mai puține, să fie cât mai sănătoase și să poată să consume și copiii din propria grădină. Acum fiecare își cultivă și își organizează grădina în felul lui, dar cel mai sănătos ar fi să elimine pe cât posibil, cât mai puțin, numai de forță majoră substanțele chimice„.

Roşiile: În cazul în care vrei să păstrezi seminte pentru înfiintarea unei noi culturi de rosii alege câteva fructe sănătoase, bine coapte. Tomatele se zdrobesc bine, se pun în vase cu apa pentru îndepărtarea resturilor de pulpă. Seminţele seci vor pluti la suprafaţa apei astfel că pot fi înlăturate cu uşurinţă. Înainte de a fi depozitate în pungi de hârtie, seminţele se lasă la uscat la soare timp de câteva zile.

Castraveţii: Dacă vrei să strângi seminţe pentru sezonul următor, lasă castraveţii să se coacă timp de mai multe zile până cand ajung la maturitate, devenind mari şi galbeni. Se lasă apoi la soare timp de 6-7 zile, după care se taie longitudinal şi se extrag seminţele cu ajutorul unei linguri. Ulterior, seminţele se spală şi se pun în apă pentru a se desprinde de pulpa ce le înconjoară. La fel ca şi în cazul roşiilor, seminţele care nu sunt fertile se ridică deasupra apei. Cele fertile, care rămân la fundul vasului, se usucă la soare în strat subţire de 1-2 cm, cât mai repede, pentru a nu se înnegri.

Ceapa: Dacă vrei sa cultivi ceapa prin seminţe, este bine să ştii că recoltarea lor se face dimineaţa, pentru a nu se scutura. Se fac snopi mici din tijele de ceapă tăiate si se pun la uscat, la umbră, pentru câteva zile. După ce tijele s-au uscat, se scutură capsulele pentru a se scoate seminţele mici şi de culoare neagră. Seminţele de ceapă astfel obţinute se lasă la uscat, în strat subţire şi se depozitează ulterior în pungi de hârtie. Prin plantarea deasă a acestor seminţe se obţine ceapa mică, denumită şi arpagic, care va constitui materia primă pentru ceapa pe care o vei obţine în anul următor.

Salata verde: Pentru a obţine seminţe de salată este necesar să laşi câteva fire în pământ până când produc o tulpină de seminţe. Salata va înflori şi va forma o floare asemănătoare cu cea de păpădie, plină de seminţe. Este bine să ştii că seminţele de salată ajung la maturitate la 25-30 de zile de la înflorire. După ce semintele ajung la maturitate, salata se taie şi se depozitează timp de o săptămână la umbră, pentru uscare. După ce s-a uscat, salata se scutură bine, iar seminţele obţinute se păstrează în pungi de hârtie până la semănare.

Vinetele: Ca să recoltezi seminţele, zdrobeşte câteva fructe ajunse la maturitate, toacă-le mărunt şi pune pulpa într-un vas cu apă, pentru a separa seminţele. Cele bune sunt grele şi se lasă la fundul apei, iar cele seci, uşoare, vor rămâne la suprafaţă. După decantarea apei, seminţele se usucă la umbră şi se depozitează în pungi de hârtie.

Ardeiul: Dacă vrei să recoltezi sămânţa pentru cultura viitoare, alege ardeii copţi, mari şi frumoşi. Taie-le codiţa, scoate seminţele şi pune-le în apă. Separa seminţele bune de cele seci prin decantarea apei şi usucă-le la umbră, într-un strat subţire de 1-2 cm. După ce semintele s-au uscat şi au căpătat o culoare aurie, depozitează-le până în primăvară în pungi de hârtie.


Fasolea, soia, mazărea:
Petru colectarea seminţelor de fasole, soia sau mazăre, păstăile trebuie lăsate pe tulpină, până când se usucă foarte bine. Unele dintre soiuri se desfac şi îşi împrăştie seminţele atunci când sunt foarte uscate. Păstăile uscate se culeg şi se mai păstrează pentru câteva zile într-un loc bine ventilat, pentru a se usca mai bine. Când păstăile sunt în totalitate uscate poţi să le desfaci şi să alegi seminţele pentru cultura viitoare.


Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Agricultură duminică, 30 noiembrie 2025, 12:01

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice

Sub prima ninsoare a sezonului, comuna Cornereva a găzduit încă o ediție a târgului produselor tradiționale, un eveniment devenit punct de...

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 19:26

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile

Fermierii din Caraș-Severin se reprofilază după pierderile suferite anul acesta, cauzate de: pagube, taxe și lipsa sprijinului Fermierii și...

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 16:40

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a demarat plata sprijinului financiar pentru fermierii înscriși în Programul Tomata,...

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 21:34

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat

Ciclul târgurilor de toamnă din Banatul de Munte se încheie anul acesta la Cornereva, unde duminică, 30 noiembrie, de praznicul Sfântului Andrei...

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 20:53

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață

În fiecare an, în apropierea sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă revine același subiect: „crește prețul cărnii de porc„....

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri