În ultima lună a anului trecut, APIA a virat în conturile crescătorilor de albine ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice manifestate în perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol.

Cât de binevenit a fost acest ajutor, dar şi care îi sunt nemulţumirile, aflăm de la crescătorul de albine Ioan Zelko din Bocşa:

Ioan Zelko

Am primit subvenţiile şi banii pentru medicamente, singura problemă pe care aş avea-o de obiectat este faptul că au venit cam târziu banii, iar noi am fi avut nevoie de ei mai repede pentru că avem cheltuieli şi cu pregătirile pentru iarnă, şi pe considerentul că anul trecut a fost unul mai slab. Investiţia este mare pentru că, dacă anul este mai slab, nici albinele nu au mâncare suficientă. Ar fi fost bine dacă banii veneau mai devreme. Nu e vorba de pierdere, ci de întârzierea banilor, o problemă pe care o sesizez şi sper să se ţină cont de ea pe viitor.

Şi anul acesta voi depune cererea să ne sprijine cei de la conducere că oricând ar veni, banii sunt bineveniţi”.                

Deși anul apicol a fost unul mai puţin bun pentru toţi apicultorii din Caraş-Severin, crescătorul de albine Felicia Truţan din Dalboşeţ este optimistă şi spune că, datorită ajutorului de minimis, acordat de Guvern prin APIA, a reuşit să investească în albine, iar mierea obţinută să o desfacă prin Asociaţia Crescătorilor de Albine din judeţ:

Felicia Truţan

Banii au venit într-un interval de o lună şi mi-au prins bine; am cumpărat nişte turte şi tratamente. În niciun an nu au fost probleme cu banii, mereu i-am primit la timp. Pe urmă am intrat cu stupii în iarnă.

Am 150 de stupi şi pentru fiecare familie am primit 23,7 lei. Anul apicol în Valea Almăjului a fost destul de slăbuţ, am speranţă ca anul acesta va fi mai bun. La salcâm a fost culesul mai intens, dar la tei şi la polifloră foarte slab.

Acum peste iarnă, mai mergem pe la ele (n.r. albine) să vedem, să le ascultăm dacă nu au murit pentru că au fost ani când am avut şi pierderi, mai mureau unul sau doi stupi sau îi atacau şoarecii, dar la efectivul de albine pe care îl deţin imediat am refăcut numărul de familii şi nu au fost probleme”.