Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Sezonul prunelor începe in august, dar valoarea maximă o au abia în septembrie. Dulci, zemoase şi pline de vitamine, prunele sunt vedetele în această perioadă.

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 august 2023, 13:30 / actualizat: 4 august 2023, 16:46

Prin adaptarea fără probleme la condițiile naturale pedoclimatice ale României, prunul oferă posibilități de cultură în aproape toate localiitățile țării situate la o altitudine de sub 600 m față de nivelul Mării Negre. Prunul nu este deloc pretențios astfel că sunt pretabile chiar și terenurile mai grele, argilo-nisipoase, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate periodic cu îngrășămând organic.

Pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, previn diabetul, dar sunt și un bun adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc – inginer horticol din comuna Ticvaniu-Mare pentru Radio Reşiţa:

Luna august deschide sezonul de coacere al prunelor. Soiul „Centenar” cu epoca de coacere din 25 iulie şi până în 10-15 august cu vigoare a pomului mijlocie-mică, foarte productiv, mărimea fructelor mare, culoarea vânăt-negricios cu pruime cenuţie. Fructele sunt mari, suculente şi cu gust plăcut. Producţia la soiul „Centenar”, anul acesta, a fost scăzută, am pierdut 50-60% din cauza brumelor şi a îngheţurilor târzii. Soiul „Centenar” este unul timpuriu, dar pierderile se compensează cu celelalte soiuri de prune şi aici mă refer la Stanley şi Anna Spaeth (n.r. Anaşpet) unde producţia este destul de bună. Spre deosebire de alte fructe, prunele nu-şi continuă coacerea după recoltat, astfel că pentru a avea maximul de calităţi gustative şi comerciale le culegem în preajma coacerii depline şi cu păstrarea stratului de puină cât mai intact. Pentru consumul în stare proaspătă acestea se recoltează cu codiţă pentru o păstrare cât mai îndelungată. Prunele pentru gem, marmeladă sau truşâie (n.r. magiun), aşa cum se spune la noi la Ticvani sau pentru ţuică, se recoltează la maturitatea deplină sau chiar în faza de supracoacere. Recoltarea prunelor se face prin scuturare, indicat ar fi să nu fie folosită prăjina deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod şi asta duce la diminuarea producţiei în anii următori. După „Centenar” urmează soiul „Stanley” la care fructele au început să se coloreze intens însă perioada de coacere este peste aproximativ o lună. „Stanley” este un soi foarte productiv şi bun pentru gem şi marmeladă.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc

În același timp, cerințele de consum pe piaţă ale prunelor în stare proaspătă, semi-industrializată sau chiar prelucrate industrial sunt nelimitate.

Prunele sunt originare din Asia, au fost cultivate pentru prima dată de egipteni. În Europa le-au adus romanii, dar s-au răspândit cu adevărat în Evul Mediu. În prezent există peste 2.000 de soiuri de pruni, răspândiţi prin întreaga lume.

Surse: agrointel; ziare.com

Sursa foto: facebook Nicoleta Anca Şmac-Vuc

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 11:18

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în transparență decizională proiectul de Hotărâre pentru modificarea art. 5...

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Agricultură marți, 2 septembrie 2025, 21:02

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat demararea plăților pentru ajutorul de stat acordat fermierilor, destinat...

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 15:23

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole

În România există reglementări clare referitoare la tăierea nucilor și castanilor – specii protejate prin legi speciale – dar și la...

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 13:48

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial

Județul Caraș-Severin deține în prezent doar 12 produse tradiționale atestate, deși potențialul gastronomic al zonei este mult mai mare....

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură vineri, 29 august 2025, 21:37

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi

Legume pentru murături – recoltă bogată, dar cumpărători rezervaţi A început sezonul murăturilor, însă piețele din Caraş-Severin nu mai...

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agricultură marți, 26 august 2025, 18:08

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești

Agromalim, cel mai important târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje din vestul României, revine în acest an cu o...

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură luni, 25 august 2025, 16:56

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene

Fermierii europeni vor primi avansuri mai consistente pentru subvenții, în urma deciziei Comisiei Europene de a majora nivelul sprijinului acordat...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița