Zăpada căzută zilele acestea este extrem de benefică pentru agricultură. Stratul de omăt protejează culturile de îngheţ, refăcând totodată şi rezerva de apă din sol.

În acest momenţ la nivelul judeţului Caraş-Severin, culturile din câmp arată ca la carte, a precizat pentru Radio Reşiţa purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură, Liviu Munteanu:

Liviu Munteanu

Chiar dacă stratul de omăt nu este unul consistent, el protejează culturile înființate în această toamnă. Un mare beneficiu al zăpezii pentru culturi este izolația pe care o oferă plantelor în fața gerului. Pentru ca stratul de omăt să protejeze culturile, trebuie să aibă o grosime uniformă, de aproximativ 10 centimetri, spun specialiștii din agricultură.

Liviu Munteanu a mai subliniat că, în perioada următoare, o problemă majoră cu care s-ar putea confrunta agricultorii, este descălţarea plantelor, fenomen care apare atunci când umiditatea din sol este necorespunzătoare, iar îngheţul şi dezgheţul afectează culturile din câmp. Specialiştii în agricultură recomandă fermierilor să fie foarte atenţi la alegerea soiurilor de grâu cu rezistenţă la frig.