[AUDIO-FOTO] Vinul de Tirol – bogăţia dulce din paharul bănăţeanului de munte

Viile de pe Dealul Tirolului din Caraş-Severin sunt unice în peisajul bănăţean.

Activitatea viti-vinicolă din localitatea cărăşeană Tirol îşi continuă tradiţia de la un an la altul. Mihai Maur, zis Bujorel lucrează în viticultură din 1976, a fost tehnician la ferma IAS-ului Berzovia, unde a învăţat meseria pe care o continuă şi astăzi producând mai multe sortimente de vin de pe cele două hectare de vie pe care le deţine în podgoria sa. El spune că anul acesta a fost unul bun pentru vin.

Prezent periodic în târgurile de toamnă din Caraş-Severin, dar şi în Piaţa Tricolorului din Reşiţa, unde îşi vinde o parte din producţie, Bujorel este bucuros să împărtăşească tuturor din secretele profesiei sale.

Hectarele de vie pe care le cultivă în prezent le lucrează alături de familie, iar pentru oaspeţi, în pivniţa casei a amenajat chiar şi o cramă pentru toţi cei care doresc să îi calce pragul şi să deguste din soiurile prezentate.

Amintim că, podgoria Tirol este situată în vestul României în arealul viticol Dealurile Banatului, lângă satul al cărui nume îl poartă. Satul Tirol a luat fiinţă in anul 1810, iar numele provine de la primii locuitori ai acestuia, care proveneau din localitatea austriacă Tirol şi care s-au refugiat în acest loc în urma bătăliei câştigate de Napoleon Bonaparte la Wagram âmpotriva austriecilor în anul 1809. 

Primele plantatii viticole au fost înfiinţate până în anul 1848 fiind de aproximativ 90 de hectare. Crama din Tirol, construită integral din piatră a fost realizată între anii 1920 şi 1948. Pe vremuri, vinul de calitate superioară, obţinut la Tirol era exportat în Austria şi Ungaria. 

În anii trecuţi, podgoria Tirol se întindea pe o suprafaţă de 285 de hectare şi cuprindea următoarele soiuri: Fetească Regală; Feteasca Albă; Sauvignon Blanc; Riesling Italian; Muscat Ottonel; Cabernet Sauvignon; Merlot; Cadarca; Majarca; Burgund. 

Denumirea de origine controlată (DOC) pentru aceasta podgorie este BANAT/ Dealurile TIROLULUI, iar cea de indicaţie geografică Dealurile Caraşului.

Sursa: agriculturae.ro

De același autor

Related Articles