[AUDIO-FOTO] Sezonul murăturilor din Caraş-Severin, între da şi nu prea

Când târgurile sunt pline de castraveti, gogosari, tomate sau vinete ştim sigur că se apropie toamna. Cu gândul la mesele întinse şi la faptul că românii sunt lideri mondiali la consumul de murături, gospodinele se prezintă în pieţe, unele să cumpere, altele doar să vadă preţurile.

S-a dat startul sezonului murăturilor, dar pentru că a fost un an secetos, preţurile legumelor sunt mai piperate, aşa că părerile gospodinelor în a mai pune pentru iarnă sunt împărţite:

Eu nu pun murături, nu îmi fac aprovizionare pentru iarnă, mai bine cumpăr din magazin. Nu ştiu dacă e mai ieftin, nu m-am gândit şi nici n-am făcut comparație. Legumele au aceleași prețuri şi în magazin şi în piaţă, doar calitatea diferă. Câteodată sunt faine și la magazin, de aceea nu cred că îi mare diferență între piață și magazin. Eu așa am observat. La piaţă avem avantajul că ne putem alege marfa“.

N-am apucat încă să mă pregătesc pentru iarnă, mai prospectez piaţa“.

Nu fac murături pentru că am un amic aici în piață, care face niște murături excepționale și cumpăr de la el. Deci nu sunt omul care să își facă provizii. Prețurile sunt însă mai mari faţă de toamna anului trecut, dar în piață găsești pentru toate buzunarele. Oricum legumele din piaţă nu suportă comparație cu cele din supermarket“.

Am venit în piață să fac cumpărături, să pun pentru la iarnă murături. Cumpăr niște gogoşari, castraveți, am luat și anul trecut au fost atât de bune, m-au ținut până acuma fără un gram de conservant, fără nimic puse amestecate la butoi, perfecte. Murăturile făcute în casă sunt cele mai sănătoase. Este foarte important ca legumele să fie cumpărate de la producătorii locali, să fie de calitate şi bio pentru ca noi să trăim sănătoși“.

În ceea ce priveşte preţurile legumelor, acestea s-au dublat faţă de toamna anului trecut spun cu o jumătate de gură producătorii de pe tarabe, care-şi aşteaptă zilnic cumpărătorii cu o gamă largă de produse de sezon din grădinile şi serele proprii.

Gospodinele în această perioadă la început de toamnă şi al sezonului murăturilor au început cu zacuștile şi cumpără de obicei ardei capia, gogoșari şi vinete. Ăsta este începutul toamnei. În general gospodinele, vin, se interesează, mai și cumpără, dar mai mult prospectează. Prețurile nu foarte mici, le cam sperie în perioada asta. S-au scumpit toate față de toamna anului trecut; sunt aproape duble. Presupun că în supermarketuri sunt mai ieftine, nu ştiu, dar sunt toate produse de import acolo. Dacă preferă să le ia pe alea, noi nu avem nimic împotrivă, dar ca să pui o murătură și să stea bine pe iarnă trebuie să fie dintr-un produs calitativ“.

Chiar dacă borcanele cu murături gata făcute nu sunt deloc ieftine, România rămâne lider regional la consumul acestora pentru că, conservele produse în fabrici sunt puternic concurate de zecile de mii de gospodine care ştiu să pregătească acrituri după reţetele bunicilor pentru a face viaţa familiei mai dulce, atunci când la mesele întinse, tradiţionale românilor se va cere un castron cu murături.

De același autor

Related Articles