Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Sezonul murăturilor din Caraş-Severin, între da şi nu prea

Când târgurile sunt pline de castraveti, gogosari, tomate sau vinete ştim sigur că se apropie toamna. Cu gândul la mesele întinse şi la faptul că românii sunt lideri mondiali la consumul de murături, gospodinele se prezintă în pieţe, unele să cumpere, altele doar să vadă preţurile.

[AUDIO-FOTO] Sezonul murăturilor din Caraş-Severin, între da şi nu prea

Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 septembrie 2022, 07:40 / actualizat: 13 septembrie 2022, 9:34

S-a dat startul sezonului murăturilor, dar pentru că a fost un an secetos, preţurile legumelor sunt mai piperate, aşa că părerile gospodinelor în a mai pune pentru iarnă sunt împărţite:

Eu nu pun murături, nu îmi fac aprovizionare pentru iarnă, mai bine cumpăr din magazin. Nu ştiu dacă e mai ieftin, nu m-am gândit şi nici n-am făcut comparație. Legumele au aceleași prețuri şi în magazin şi în piaţă, doar calitatea diferă. Câteodată sunt faine și la magazin, de aceea nu cred că îi mare diferență între piață și magazin. Eu așa am observat. La piaţă avem avantajul că ne putem alege marfa„.

N-am apucat încă să mă pregătesc pentru iarnă, mai prospectez piaţa„.

Nu fac murături pentru că am un amic aici în piață, care face niște murături excepționale și cumpăr de la el. Deci nu sunt omul care să își facă provizii. Prețurile sunt însă mai mari faţă de toamna anului trecut, dar în piață găsești pentru toate buzunarele. Oricum legumele din piaţă nu suportă comparație cu cele din supermarket„.

Am venit în piață să fac cumpărături, să pun pentru la iarnă murături. Cumpăr niște gogoşari, castraveți, am luat și anul trecut au fost atât de bune, m-au ținut până acuma fără un gram de conservant, fără nimic puse amestecate la butoi, perfecte. Murăturile făcute în casă sunt cele mai sănătoase. Este foarte important ca legumele să fie cumpărate de la producătorii locali, să fie de calitate şi bio pentru ca noi să trăim sănătoși„.

În ceea ce priveşte preţurile legumelor, acestea s-au dublat faţă de toamna anului trecut spun cu o jumătate de gură producătorii de pe tarabe, care-şi aşteaptă zilnic cumpărătorii cu o gamă largă de produse de sezon din grădinile şi serele proprii.

Gospodinele în această perioadă la început de toamnă şi al sezonului murăturilor au început cu zacuștile şi cumpără de obicei ardei capia, gogoșari şi vinete. Ăsta este începutul toamnei. În general gospodinele, vin, se interesează, mai și cumpără, dar mai mult prospectează. Prețurile nu foarte mici, le cam sperie în perioada asta. S-au scumpit toate față de toamna anului trecut; sunt aproape duble. Presupun că în supermarketuri sunt mai ieftine, nu ştiu, dar sunt toate produse de import acolo. Dacă preferă să le ia pe alea, noi nu avem nimic împotrivă, dar ca să pui o murătură și să stea bine pe iarnă trebuie să fie dintr-un produs calitativ„.

Chiar dacă borcanele cu murături gata făcute nu sunt deloc ieftine, România rămâne lider regional la consumul acestora pentru că, conservele produse în fabrici sunt puternic concurate de zecile de mii de gospodine care ştiu să pregătească acrituri după reţetele bunicilor pentru a face viaţa familiei mai dulce, atunci când la mesele întinse, tradiţionale românilor se va cere un castron cu murături.

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Agricultură duminică, 30 noiembrie 2025, 12:01

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice

Sub prima ninsoare a sezonului, comuna Cornereva a găzduit încă o ediție a târgului produselor tradiționale, un eveniment devenit punct de...

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 19:26

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile

Fermierii din Caraș-Severin se reprofilază după pierderile suferite anul acesta, cauzate de: pagube, taxe și lipsa sprijinului Fermierii și...

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 16:40

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a demarat plata sprijinului financiar pentru fermierii înscriși în Programul Tomata,...

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 21:34

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat

Ciclul târgurilor de toamnă din Banatul de Munte se încheie anul acesta la Cornereva, unde duminică, 30 noiembrie, de praznicul Sfântului Andrei...

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 20:53

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață

În fiecare an, în apropierea sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă revine același subiect: „crește prețul cărnii de porc„....

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri