Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Physalisul – o plantă exotică originară din Columbia, se dezvoltă şi rodeşte în grădina unui cărăşean din Ticvaniu Mare

Physalis, păpălău, lampionul chinezesc, cătina incaşă sau cireaşa de pământ este un fruct care le face cu ochiul românilor în această perioadă în care alimentele bogate în Vitamina C sunt la mare căutare. Deşi este un fruct exotic cu origini în America de Sud: Peru, Ecuador și Columbia, se cultivă şi prin grădinile din Caraş-Severin, iar importurile, în creştere, arată că această cultură poate fi chiar foarte profitabilă dacă ar fi cultivată pe suprafeţe mari, iar în România ar avea potenţial spun specialiştii în agricultură.

[AUDIO-FOTO] Physalisul – o plantă exotică originară din Columbia, se dezvoltă şi rodeşte în grădina unui cărăşean din Ticvaniu Mare

Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 iulie 2021, 17:30 / actualizat: 13 februarie 2023, 10:35

În comuna cărăşeană Ticvaniu Mare, inginerul horticol Teodor Ciubotă cultivă cu succes de câţiva ani, în grădina proprie, pentru consumul familiar, pe câteva rânduri, Physalis peruviana.

Este o plantă din Columbia care merge şi la noi. Am intrat pe internet şi am rămas uimit când am văzut că se cultivă şi în alte ţări decât cele de origine. Eu de 4 ani cultiv. Face fructele acelea foarte aromatice cu care nevasta mea prepară gemuri, dulceaţă, compot; excepţional. Plus că fructele se consumă în stare proaspătă. Până la toamnă, planta creşte până la 2 metri. Este o plantă anuală pe care o înmulţesc prin seminţe. Are o vitalitate fantastică. Anul trecut a dat singur din pământ. Momentan sunt singurul din Ticvani care cultiv din pasiune Physalisul, dar le-am spus şi la vecini că le arăt cum se face. Răsadul trebuie pus din februarie şi plantat în aprilie ca să aibă timp să se dezvolte calumea. E foarte rezistent, nu are boli, nu are dăunători şi îi plac solurile uscate. Trebuie doar udat şi palisat că are o creştere rapidă, stufoasă, luxuriantă; eu îi mai tai din lăstari ca să îl dirijez în formă de palmet să crească aşa pe rânduri.

Teodor Ciubotă

Physalis peruviana este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Fructul comestibil are culoare portocalie și este acoperit de o manta ca de hârtie creponată având un aspect asemănător lampionului chinezesc.

Fructul este căutat pentru substanțele conținute. Este bogat în vitamine din complexul B. De asemenea are în compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina A, iar cantitatea de vitamina C este dublă față de cea din lămâie. Fructele Physalis-ului au un conținut ridicat de proteină, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea fructele pysalis conțin 18 aminoacizi și toți cei 8 aminoazici esențiali. Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la persoanele în vâstă. Fructul mai este utilizat în tratarea şi prevenirea cancerului, a leucemiei,  reumatismului, astmului, malariei, hepatitei, dermatitei, litiazei renale sau a gutei.

Physalis se poate consuma în varianta proaspătă sau uscată. Gustul este acrișor asemănător agrișelor, iar în varianta uscată seamănă cu gustul șerbetului de lămâie.

Fructul proaspăt se consumă ca atare sau în diverse combinații în smoothie-uri, gemuri, prăjituri sau salate de fructe, iar uscat poate fi adăugat și în cereale.

Este bine ca acest fruct să nu fie confundat cu rudele sale care cresc la noi şi prin păduri sau pe marginea drumurilor, tot soiuri de physalis, dar care au doar rol decorativ fiind toxice în rest.

Sursa:

Foto: Radio România Reşiţa

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri
Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână
Agricultură joi, 13 noiembrie 2025, 21:15

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână

De vineri, 14 noiembrie 2025 legumicultorul Claudia Gross din Berzovia dă startul la verde şi pune la dispoziţia gospodinelor din Banat...

Pachetul de toamnă, disponibil gospodinelor din Banat din acest sfârşit de săptămână
Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 21:10

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin

La sediul Instituției Prefectului de Caraș-Severin a avut loc o nouă ședință a Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate...

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin
Agricultură marți, 4 noiembrie 2025, 20:30

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic

Proiectul legislativ „Viața la Țară”, inițiat pentru susținerea agroturismului și valorificarea patrimoniului rural, a intrat în linie...

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic
Agricultură luni, 3 noiembrie 2025, 16:20

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi

Toamna este considerată de specialiști cel mai bun moment pentru a planta arbuști ornamentali sau fructiferi. După terminarea lucrărilor de...

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi
Agricultură luni, 3 noiembrie 2025, 11:29

Producție bogată de cartofi în gospodăriile din Cornereva – tradiție, muncă și pasiune pentru pământ

În gospodăriile producătorilor din Cornereva, cunoscuţi deja pentru produsele tradiționale precum răchia, pălinca, brânzeturile și...

Producție bogată de cartofi în gospodăriile din Cornereva – tradiție, muncă și pasiune pentru pământ
Agricultură duminică, 26 octombrie 2025, 15:45

Expoziția de Ovine Caransebeș 2025 – tradiție, pasiune și performanță genetică

Stațiunea de Cercetare din Caransebeș a fost duminică gazda celei de-a III-a ediții a Expoziției de Ovine Caraș-Severin, organizată de...

Expoziția de Ovine Caransebeș 2025 – tradiție, pasiune și performanță genetică