În comuna cărăşeană Ticvaniu Mare, inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc, o tânără pasionată de pomicultură, a accesat un proiect destinat tinerilor fermieri pe măsura 112 și are o fermă model.

Miercuri, 14 iulie 2021 o delegaţie a Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin a efectuat o vizită în teren în plantaţia tinerei fermiere din Ticvaniu Mare, a observat evoluţia producţiei şi a preluat problemele, care nu sunt puține, dar speră să fie de ajutor, a subliniat pentru Radio Reşiţa directorul instituţiei, dr. ing. Liviu Munteanu. Conform acestuia pomicultura este foarte slab subvenționată, deși este sector productiv deosebit de important pentru țară.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc s-a născut și a crescut într-o zonă rurală din județul Caraș-Severin, alături de familie și de oamenii care iubeau pământul. Mai mare decât această dragoste faţă de glia strămoşească a fost respectul trimis din generație în generație. Bunicii au fost agricultori, tatăl inginer agronom, iar toate acestea, încă din anii copilăriei, au îndemnat-o să urmeze Facultatea de Horticultură de la U.S.A.M.V.B. Timișoara unde a învățat să iubească și mai mult plantele şi să le îngrijească așa cum trebuie, iar acestea au răsplătit-o pe măsură, de la un an la altul.

Am o suprafaţă de 3 hectare cu pomi fructiferi, am accesat un proiect cu fonduri europene în urmă cu 7 ani, am primit 25.000 de euro, am investit tot aici, am plantat, am împrejmuit, am cumpărat utilaje şi tot ce a fost nevoie. Am aproape toate speciile: prun, cais, cireş, măr, păr şi piersic, dar din păcate piersicul nu merge foarte bine aici din cauza solului. Caisul se dezvoltă foarte bine, doar că din cauza brumelor şi a îngheţurilor, nu prea poartă rod. Anul acesta spre exemplu la înflorit au fost şi minus 10 grade Celsius şi chiar nu am avut ce face. La valorificarea producţiei nu mă pot plânge, vând aproape totul direct din plantaţie. Deci, cerere ar fi doar că există stressul cu grindina, în primăvară cu îngheţurile şi brumele târzii. Anul acesta este unul bunicel pot spune, am mai şi pierdut din producţie, chiar în urmă cu două săptămâni, undeva la 10-15% din cauza grindinei, în primăvară la fel au fost temperaturi scăzute care mi-au dat de furcă, dar mă descurc. În ceea ce priveşte dăunătorii, anul acesta am avut probleme cu păduchele negru la cireş şi făinarea la măr; am intrat târziu la tratamente pentru că în perioada înfloririi sau imediat după au fost temperaturi foarte scăzute şi tratamentele se fac la temperaturi de peste 5 grade şi am avut câteva probleme. Dacă cu caisul şi piersicul nu merge, recuperez la păr, la măr, la cireş a fost un an foarte bun. La recoltat nu a plouat şi am putut să adun în condiţii foarte bune, faţă de anul trecut când au fost ploi multe şi cireşele au crăpat, am pierdut atunci jumătate din producţie. Investiţia în pomii fructiferi este una foarte bună doar că începutul e un mic mai greu pentru că 6 ani trebuie să aştepţi, acesta ar fi singurul dezavantaj major, iar din cel de-al 7-lea an te bucuri abia de producţie, dar mie îmi place foarte mult ceea ce fac şi totul ce ţine de lucrările din livadă fac singură; tăierile la pomi, manevrele cu tractorul, cositul ierbii. Ar fi însă necesar un ajutor în ceea ce priveşte subvenţiile pe hectar de pomi pentru că sunt foarte mici şi ajung la echivalentul unuia de păşune.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc în dialog cu dr. ing. Liviu Munteanu

Foto: Radio România Reşiţa, facebook Nicoleta Anca Şmac-Vuc