Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Ciobănaş cu 300 de oi la… Ţerova

În Banatul de Munte, creşterea animalelor este o ramură a agriculturii foarte importantă pentru economie. Înfiinţarea unei ferme de animale este o idee de afacere cât se poate de profitabilă şi, totodată, o tendinţă tot mai prezentă pentru cei care vor sa investească în zonele rurale ale judeţului Caraş-Severin.

[AUDIO-FOTO] Ciobănaş cu 300 de oi la… Ţerova

Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 decembrie 2021, 21:17

Un exemplu de urmat este Mihai Sprînceană din Ţerova, care alături de fiii săi a pus pe roate o afacere profitabilă din creşterea animalelor şi are în prezent una dintre cele mai însemnate numeric turme din judeţ.

Mihai Sprînceană

… mai sunt care mai au până în 100 de oi, 30, 40, inclusiv la Ţerova, dar noi suntem singurii care creştem de ani mulţi şi avem o turmă serioasă, în jur de 300. Majoritatea sunt fătătoare, în jur de 240, rasa este ţurcană brează, am ameliorat-o în ultimii 10 ani, am eliminat tot ce aveam ţurcană de alte forme şi am rămas la brează cu berbeci de calitate aduşi din zona Petroşani şi încet încet am rămas pe frumoasele astea brezele ţurcane. Începând din 5 ianuarie încep să fete şi după cum am văzut că s-au comportat la montă, cam la sfârşitul lui ianuarie se termină, chiar dacă una sau două sau întors, acestea vor făta mai târziu.

În perioada de iarnă, imediat după ce dă bruma şi mănâncă tot ce este pe câmp, trecem pe stabulaţie cu porumb, ovăz şi bineînţeles fân şi trifoi, iar când vremea este bună şi se mai arată puţin şi soarele le scoatem şi afară, dar de mâncat ele acum nu mai prea au ce, mai mult se plimbă. Le asigurăm două mese consistente pe zi şi după ora 10.00-10.30 le dă drumul, până la 16.00-16.30.

Oile le mulgem pentru că sunt foarte bune dătătoare de lapte, media pe zi este de peste un litru, ceea ce rar întâlnim la o oaie, facem brânză şi o vindem în comerţ.

Mieii, cea mai bună parte o selectăm, şi berbecuţi şi mieluţe şi îi ţinem pentru vânzare sau pentru completarea turmei, iar restul ce ne rămâne de Paşti îi vindem pe piaţă.

În afară de oi în fermă mai avem: 26 de vaci Angus, porci, găini, câini ciobăneşti adevăraţi. Mai ţinem şi câte un cotonogar din ăsta, dar nu prea avem ce face cu el. Genetic câinii ciobăneşti sunt dotaţi să păzească oile şi nu să facă altceva. Asta înseamnă că de turmă nu se apropie nimeni. Nu se apropie om, nu se apropie urs sau lup. Avem împreună cu cei mici care vor creşte, 7-8 care se pot lupta oricând cu ursul sau cu lupul. Pentru că noi mergem vara cu oile pe munte. Stăm aici (n.r. la Ţerova) o perioadă, cât nu este căldură, în momentul în care vine căldura şi ele ziua nu mai mănâncă pentru că se ascund de căldură, atunci mergem pe munte şi acolo este nevoie de câini buni. Câinii ciobăneşti sunt foarte inteligenţi, ştiu ce au de făcut, ei nu dorm, fiecare are locul lui la turmă, nu dorm grămadă, înconjoară turma şi fiecare doarme în locul lui şi păzeşte. Toată vara nu se dezlipeşte de acolo pe timp de noapte, iar ziua merg cu oile.

Anul trecut am avut probleme pe munte cu un lup, dar anul acesta nu, având şi câini mai buni care au făcut paza mai departe de stână, că lupul de regulă atacă noaptea când ele stau şi dorm. Ziua nu prea are curaj, doar când este ceaţă pe Semenic atunci iese din pădure şi atacă stână.”     

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Agricultură duminică, 30 noiembrie 2025, 12:01

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice

Sub prima ninsoare a sezonului, comuna Cornereva a găzduit încă o ediție a târgului produselor tradiționale, un eveniment devenit punct de...

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 19:26

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile

Fermierii din Caraș-Severin se reprofilază după pierderile suferite anul acesta, cauzate de: pagube, taxe și lipsa sprijinului Fermierii și...

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 16:40

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a demarat plata sprijinului financiar pentru fermierii înscriși în Programul Tomata,...

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 21:34

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat

Ciclul târgurilor de toamnă din Banatul de Munte se încheie anul acesta la Cornereva, unde duminică, 30 noiembrie, de praznicul Sfântului Andrei...

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 20:53

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață

În fiecare an, în apropierea sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă revine același subiect: „crește prețul cărnii de porc„....

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri