[AUDIO-FOTO] Apicultura – pasiunea dulce a familiei Subţire din Păltiniş

Apicultura este una dintre cele mai dificile ramuri ale zootehniei având în vedere că aceasta presupune foarte mult studiu, atenție, dar și o foarte bună cunoaștere a activităților pe care le presupune. Succesul într-un domeniu precum este cel al apiculturii nu este ușor de obținut, de aceea eforturile susținute, investițiile constante și studiul temeinic reprezintă doar o parte din “rețeta” succesului în acest domeniu. Totul începe, de cele mai multe ori, cu o pasiune față de albine și de mediul înconjurător, pentru că, în fond, despre acest lucru este vorba în apicultură. Fără pasiune față de aceste insecte spectaculoase, șansele de reușită sunt minime.

Complexitatea apiculturii reiese, în fond, din faptul că albinele au o biologie ce trebuie intens studiată înainte de a putea vorbi despre o afacere. Oricât de dificil ar părea drumul spre succes însă, niciun impediment nu ar trebui să îți stea în cale atunci când pui suflet în ceea ce faci, a declarat pentru Radio Reşiţa apicultorul Daniel Subţire din comuna cărăşeană Păltiniş.

Apicultor din pasiune, hobby şi tradiţie în familie. În pieţe şi la magazinul apicol din cartierul Lunca Bârzavei din municipiul Reşiţa comercializez: propolis, tinctură de propolis, polen, produse ale stupului pentru imunitate, dacă tot trecem printr-o perioadă mai greoaie acum să ne ajutăm cât putem şi cât se poate. Anul acesta, perioada de secetă s-a simţit şi în rândul apicultorilor doar că au fost zone şi zone; unii au fost mai norocoşi şi au făcut o producţie bunicică, alţii din păcate chiar deloc şi a trebuit să ajutăm albinele că altfel riscam să le pierdem. Dar când este făcută cu pasiune şi din drag trecem peste orice fel de greutăţi. Kilogramul de miere în această toamnă este între 25 şi 30 de lei, în funcţie de sortiment.

Daniel Subţire

Nu este suficient să iubești albinele sau natura pentru a putea deveni un apicultor de succes, de aceea studiul este indispensabil. Albinele sunt, prin natura lor, complexe, în special biologia lor, astfel că fără a cunoaște foarte bine acest aspect, este foarte posibil ca lucrurile să nu se îndrepte în direcția dorită.

Apicultura, la fel ca orice altă afacere, presupune investiții constante pentru ca lucrurile să se pună în mişcare. În apicultură exista câteva produse în care este absolut esențial să investești, astfel încât să te poți bucura de eficiență și protecție în desfășurarea oricărei activități pe care apicultura o presupune. Spre deosebire de clasicele echipamente de protecție utilizate în domeniul construcțiilor, în apicultură este nevoie de un combinezon special conceput, de o afumătoare excelentă, de o centrifugă adaptată nevoilor, dar și de stupi și de familii de albine. Toate aceste lucruri vor contribui semnificativ la siguranța, dar și la eficiența desfășurării activităților.

Pentru a deveni o afacere de succes, apicultura trebuie să parcurgă, în mod cert, o serie de pași importanți. Chiar dacă afacerea în sine aduce satisfacții materiale, pasiunea este aspectul care aduce satisfacții sufletești. Pasiunea și afacerea pot, în mod sigur, coexista, fiind chiar într-o simbioză perfectă, însă este greșit să privești apicultura strict ca pe o afacere, în care să nu te implici și sentimental, a mai subliniat Daniel Subţire.

Sursa text: atacul.ro

Foto: facebook Daniel Subţire, Radio România Reşiţa

De același autor

Related Articles