Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat, pentru acest an, tratarea semințelor de porumb și floarea soarelui cu trei substanțe insecticide (numite generic neonicotinoide), interzise în UE pentru că ucid albinele, transmite publicația de specialitate LantulAlimentar.ro.

Asociaţia Crescătorilor de Albine (ACA) Caraş-Severin şi Timiş respinge tratamentele fitosanitare, care prin efectul lor duc la depopularea şi moartea familiilor de albine, a declarat pentru Radio Reşiţa vicepreşedintele ACA, Ida Şuţa:

În adresa care a înmânat-o reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România se regăseşte o propunere despre măsurile concrete pentru protejarea familiilor de albine faţă de aceste substanţe folosite în tratamentele fitosanitare. Rămâne de văzut dacă ministerul va lua în considerare această propunere şi care vor fi măsurile pe care le va adopta. Asociaţia Crescătorilor de Albine a fost prima care a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, interzicerea folosirii în practica agricolă a produselor fitosanitare din gama neonicotinoidelor şi asta s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă, nu este o poveste nouă, nu de azi se vorbeşte de aceste substanţe toxice. De-a lungul anilor s-au perindat mulţi miniştri la Ministerul Agriculturii şi cu toţi am avut discuţii pe aceste teme. Respingem categoric folosirea acestor substanţe toxice.

Domnul ministru a avut întâlniri cu mai multe asociaţii şi posibil să fie şi o presiune mare din partea sectorului vegetal, care să fie îndreptăţită, doar că noi dorim o colaborare cu toate asociaţiile, cu Institutul de Cercetare şi Ministerul Agriculturii şi dorim să facă o cercetare mai riguroasă asupra impactului acestor substanţe asupra familiilor de albine.

Nu am spus niciodată că trebuie să trăim doar noi apicultorii, sigur că şi vegetalul are rostul lui şi nici nu am putea exista fără el, dar pentru asta ar trebui să ne punem la masa negocierilor şi să vedem ce este de făcut. Să vedem care este realitatea. Să vedem care sunt suprafeţele infestate, unde trebuie făcute tratamente. Nu cred că aceste tratamente trebuie făcute în toată ţara, dar atâta timp cât nu există o zonă care să delimiteze acest lucru nu avem de unde să ştim. Ar trebui să fie o hartă cu suprafeţele infestate şi acolo unde este necesar să fie făcute aceste tratamente şi-atunci ştim şi noi că de zona respectivă nu ne apropiem. În fiecare an Ministerul Agriculturii avea liste cu firmele şi zonele în care se făcea acest tratament şi noi când eliberam ordinul de deplasare în pastoral anunţam apicultorii în ce zone s-au făcut tratamente şi să nu deplaseze stupii acolo. Urmează să vedem ce se va întâmpla anul acesta dacă vom avea de la minister o listă cu zonele tratate. Ideal ar fi să existe o corelare între agricultori, firmele care efectuează aceste tratamente şi apicultori.

Sursa foto: europarl.europa.eu