Ziua Unităţii Germaniei, marcată festiv timp de două zile la Reşiţa

Ziua naţională a Germaniei este sărbătorită anual la 3 octombrie şi a fost adoptată cu 32 de ani în urmă după reunificarea politică, legislativă, teritorială şi administrativă a ţării, la data de 1 octombrie 1990.

Atât în Germania cât și în diverse alte părți ale lumii, acest eveniment se sărbătoreşte în diferite moduri, în plan central aflându-se istoria prăbușirii sistemul socialist în estul Europei și transformarea acestui spațiu într-unul al valorilor democratice și de respectare al drepturilor omului. Reunificarea Germaniei a însemnat pentru Europa acelor vremuri împlinirea idealurilor de libertate ale poporului german.

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin şi Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița marchează Ziua Unității Germane și cei 30 de ani de la semnarea tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa prin expoziţii de artă platică şi filatelie din colecția Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Proiect „Reșița: 250 + 1 de ani de istorie industrială la “Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ de la 16.00 la 18.00: o expoziție filatelică dedicată Reșiței industriale, din colecțiile personale ale lui Erwin Josef Țigla și Gustav Ioan Hlinka.

Ca o continuare a evenimentului dedicat Zilei Naţionale a Republicii Federale Germania, Consulatul german de la Timişoara prin ES Regina Lochner, organizează miercuri, 5 octombrie de la ora 17.00 un concert festiv cu melodii din opere, operete şi musica-luri la sala “Lira” a Liceului de Artă “Sabin Păuţa” din Reşiţa. Intrarea publicului este liberă.

De la ora 19.30 la unul din restaurantele de pe dumul Lupacului din Reşiţa va avea loc o recepţie festivă pentru oaspeţi şi invitaţi. Reprezentanţii mass media au acces pe baza legitimaţiilor de presă.

De același autor

Related Articles