Ziua Pompierilor din România – marcată prin ceremonii în toată ţara. La Reşiţa au avut loc avansări în grad şi s-au deschis porţile pentru vizitatori

Ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori au fost organizate miercuri, 13 septembrie în toată ţara, la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri.

De Ziua Pompierilor din România, au avut loc la nivel naţional, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, vor fi organizate puncte mobile de informare preventivă, expoziţii cu tehnica de intervenţie utilizată în misiunile specifice, precum şi alte activităţi deschise publicului larg, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De ziua armei, subunităţile de pompieri din întreaga ţară îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască misiunile şi activităţile acestei arme.

Cu această ocazie, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin, în prezenţa oficialităţilor administraţiei publice județene și locale, a avut loc un ceremonial militar-religios, în cerc restrâns, pe fondul evenimentelor consumate recent la Crevedia.

Inspectorul şef, locotenent-colonel Ionel Petru Tilca:

Pentru merite deosebite în executarea atribuțiilor specifice au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, următoarele cadre militare:

– în gradul de căpitan – locotenent VOINA ION și locotenent DOMĂNEANȚU IOAN GRIGORE;

– în gradul de plutonier adjutant șef – plutonier adjutant POPA ȘTEFAN COSMIN, plutonier adjutant BELCEA DANIEL și plutonier adjutant BONCALO CLAUDIU VASILE;

– în gradul de plutonier adjutant– plutonier major NICĂȘIN LUCIAN VASILE și plutonier major CÂMPIAN ERSZEBET FLORENTINA.

Plutonier Șușară Violeta Romina, originară din comuna cărăşeană Bănia – asistent coordonator SMURD, a fost recompensată de către comanda instituției pentru merite deosebite, aceasta fiind desemnată 𝘗𝘈𝘙𝘈𝘔𝘌𝘋𝘐𝘊𝘜𝘓 𝘈𝘕𝘜𝘓𝘜𝘐 2023, iar diploma de merit i-a fost oferită de locotenet colonel Ionel Petru Tilca, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin.

plt. Violeta Şuşară pentru Radio Reşiţa:

De la întâi februarie 2019 îmi desfășor activitatea în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Semenic” a județului Caraș-Severin, particip la intervenții la instruirea populației, la instruirea polițiștilor, a jandarmilor bineînțeles pe partea de prim ajutor pe specialitatea mea. Astăzi am primit o diplomă, un fel de recunoștință și mulțumire pentru tot ceea ce fac și pentru toată munca mea. De curând m-am întors de la Iași unde am fost evaluator la competiția națională de descarcerare și prim ajutor pe parte de traumă, pe parte medicală și colegii mei s-au gândit să îmi mulțumească prin a-mi înmâna o diplomă și țin să le mulțumesc foarte mult pentru că mă confrunt cu tot felul de situații de urgență, dar în momentul în care mi-ating scopul uit de toate greutățile întâmpinate și satisfacția mea este extraordinară. Cea mai specială intervenție, pot să spun că, este primul stop cardio respirator resuscitat. Nu o să-l uit niciodată; pur și simplu am avut viața omului în mâinile mele. Toate intervenţiile sunt speciale pentru mine pentru că la toate particip cu drag și cu interes, dar cea mai importantă și cea mai specială pentru mine acel prim caz a fost.

Manifestările dedicate tuturor pompierilor din România au fost urmate de prezentarea tehnicii de intervenţie şi executarea unui exerciţiu demonstrativ cu foc deschis, în cadrul acțiunii “Ziua Porților Deschise”. Cei interesați de activitatea salvatorilor au avut posibilitatea să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și au primit informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Prezent la ceremonia aniversară, alături de oficialităţile locale şi judeţene, prefectul Ioan Dragomir, vădit impresionat de eveniment, s-a arătat mulţumit de activitatea pompierilor cărăşeni şi i-a felicitat de ziua lor:

Pe 13 septembrie, se împlinesc 175 de ani de când, pe Dealul Spirii, Compania de Pompieri din Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, ducea o luptă aprigă împotriva numeroasei oştiri otomane venită să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848.

13 Septembrie reprezintă un simbol al patriotismului pompierilor care au luptat pentru ţară cu preţul vieţii, dar şi un prilej pentru a sărbători curajul, devotamentul şi implicarea de care dau dovadă pompierii români, în fiecare zi, în misiunile lor pentru salvarea vieţii oamenilor.

Cele mai citite

Related Articles