Ziua mondială de prim ajutor

Ziua mondială de prim ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), este celebrată în fiecare an, din 2000, în a doua sâmbătă a lunii septembrie. În 2019, această zi este marcată la 14 septembrie.

Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie sunt cei mai importanţi furnizori de servicii de prim ajutor în aproape toate ţările din lume. În ţara noastră, Crucea Roşie Română (CRR) oferă cursuri de prim ajutor, predând tehnicile şi informaţiile necesare pregătirii şi răspunsului imediat pentru a ajuta orice persoană aflată în pericol.

“Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. (…) Primul ajutor de bază este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii, prevenirea unor complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină. Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie. Primul curs de bandaje a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roşie”, informează site-ul https://crucearosie.ro/.

În fiecare an, peste 100 de societăţi naţionale de Cruce Roşie/Semilună Roşie organizează evenimente, competiţii şi ceremonii pentru a conştientiza, în rândul opiniei publice, importanţa acordării primului ajutor. FICR consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, şi ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.

După una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, Henry Dunanţ om de afaceri elveţian, venise în nordul Italiei, la 24 iunie 1859, pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de victimele bătăliei, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii. Cuvintele sale ”Siamo tutti fratelli” (“suntem cu toţii fraţi”) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, conform www.crucearosie.ro. Primul ajutor nu înlocuieşte serviciile de urgenţă. Este un prim pas vital pentru asigurarea măsurilor eficiente şi rapide pentru a reduce consecinţele accidentărilor grave şi pentru a creşte şansele de supravieţuire.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa lui Henry Dunanţ autorul cărţii ”O amintire de la Solferino”, care a reuşit să transmită ideile sale în rândul guvernanţilor europeni şi al oamenilor influenţi de la acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a auto-intitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor şi care, în 1876, urma să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Crucea Roşie Română a lansaţ în 2012, proiectul ”Puncte de prim ajutor în comunităţi izolate”, care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe. Proiectul se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă.

Proiectul “Puncte de prim ajutor în zone izolate” a fost implementat în 40 de zone izolate, în 40 de judeţe din ţară. În aceste 40 de sate nu există servicii medicale permanente, iar timpul până la sosirea ambulanţei face diferenţa dintre viaţă şi moarte. “Salvatorii comunitari” instruiţi de Crucea Roşie Română sunt voluntari şi au pus la dispoziţia comunităţii atât timpul lor, cât şi o cameră din locuinţa lor pentru Punctul de Prim Ajutor, conform site-ului www.crucearosie.ro.

sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles