Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin informează publicul că în fiecare an, în 5 IUNIE, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului.

Consilier superior Mirela Ianoşi pentru Radio Reşiţa:

Mirela Ianoşi

Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea instituţiilor guvernamentale, administraţiilor locale, asociaţiilor de tineri, organizaţiilor non-guvernamentale, întreprinzătorilor, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.

Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra Mediului care a condus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) în vederea implementării coerente a dimensiunii de mediu, a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU.

Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită de câte o ţară, unde au avut loc festivităţile oficiale la nivel mondial. Anul acesta, țara care găzduiește marcarea acestui eveniment însemnat este Pakistanul, iar tema aleasă este “Refacerea Ecosistemelor”, ecosistemele fiind rețeaua vieții pe PĂMÂNT. Un ecosistem cuprinde toate organismele vii și interacțiunile dintre ele și împrejurimile lor într-un loc dat. Ele există la toate scările, de la o bucățică de pământ la întreaga planetă, și includ păduri, râuri, zone umede, pajiști, estuare și recife de corali. Orașele și terenurile agricole conțin și ele ecosisteme importante. Ele ne oferă beneficii neprețuite:

  • Un climat stabil și aer curat;
  • Aprovizionarea cu apă, alimente și materiale de toate tipurile și protecție împotriva dezastrelor și bolilor;
  • Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră;
  • Ele găzduiesc animale sălbatice prețioase;
  • Pentru mulți dintre noi sunt o sursă de inspirație și spiritualitate.

Ziua Mondială a Mediului în 2021 îndeamnă la regândirea modului în care sistemele noastre economice au evoluat și au avut impact asupra mediului.

Acestea sunt probleme pe care lumea nu le poate pierde din vedere, alături de combaterea pandemiei de coronavirus și actuala criză climatică.

Pentru a marca acest eveniment Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin a lansat un concurs de desene, eseuri și poezii, având ca temă “Refacerea Ecosistemelor”, la care vor participa din Reșița: preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit „Semenic”, coordonator didactic Maria Ban, elevii clasei a III-a A de la Școala Generală nr. 8 Reșița – prof. Învățător Adria Maria Cărăușan, elevii clasei a IV-a de la Școala Generală nr. 8 Reșița – prof. Învățător Otilia Duicu, elevii clasei a IV-a A de la Colegiul Național „Traian Lalescu” – prof. Învățător Daniela Osman, elevii  clasei a V-a B de la  Colegiul Național „Mircea Eliade” și elevii  clasei a VI-a A de la  Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa – profesor coordonator Ghican Ana, elevii din Clasele IX – XIII de la Colegiul Tehnic Reșița – cordonator proiect Wetternek Mihaela  și elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan Velovan” din  Rusca Montană – profesor coordonator Ingrid Soldan.

Lucrările copiilor vor putea fi vizualizate pe pagina de facebook a instituției: (https://www.facebook.com/APMCARAS).