Ziua mondială a donatorului de sânge marcată şi la Reşiţa

Acţiunea dedicată Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a încheiat cu succes la Reşiţa. 23 de persoane s-au mobilizat pentru bolnavii din spitale. Cei care au făcut acest gest au fost recompensaţi cu dulciuri, cu tichete în valoare de 67 de lei şi au primit şi o zi liberă de la serviciu. Rodica Neaga, medicul Centrului de Transfuzii din municipiu face apel la cărăşeni să vină să doneze sânge şi în zilele următoare.

Nici politiştii cărăşeni nu au lipsit de la această acţiune. Alina Boeru, purtătorul de cuvânt la IPJ Caraş-Severin, a declarat pentru Radio Resita că oricare dintre noi poate depinde de sângele donat şi îndeamnă oamenii sănătoşi să le urmeze exemplul.

Şi echipa Radio România Reşiţa a participat la acest eveniment. Nevoia de sânge este în continuare mare în special cand vine vorba de grupele cu RH negativ.

De ce este nevoie să donăm constant, în mod regulat?

Pentru că nevoia de sânge este permanentă și pentru că sângele este perisabil, iar stocul de sânge trebuie permanent refăcut și asigurat.

Globulele roșii pot fi păstrate la rece cel mult 42 de zile.

Transfuzia de globule roşii se face pentru persoanele care au suferit pierderi de sânge, dacă au anemie sau dacă au o afecțiune a sângelui;

Trombocitele din sânge trebuie utilizate în maxim 5 zile de la donare.

O transfuzie cu trombocite poate ajuta persoanele care au valori reduse ale acestor celule. Cel mai des, sunt folosite în tratamentul pentru cancer, respectiv după curele de citostatice, care sunt deosebit de agresive şi scad foarte mult nivelul de trombocite din organism;

Plasma congelată la -25 grade C are o durată de păstrare de 1 an.

Plasma este utilzată pentru persoanele care au suferit arsuri, infecții sau au insuficientă hepatică severă.

Cele mai citite

Related Articles