22 martie – Ziua Mondială a Apei

apa-zi

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin marchează sâmbătă, 22 martie cea de-a 22-a aniversare a Zilei Mondiale a Apei.

Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită pentru prima dată pe 22 martie 1993 ca urmare a rezoluţiei adoptate în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro din 1992. Importanţa acestei celebrări este dată de caracterul indispensabil al resurselor de apă pentru viaţa omenirii. În condiţiile în care apa reprezintă unul dintre aspectele vitale ale vieţii, acest eveniment este un bun prilej pentru a atrage atenţia asupra pericolelor pe care le presupune absenţa sau poluarea ei.

Apa are un rol definitoriu în viaţa noastră atât în mod direct prin consum zilnic, cât si în mod indirect, reprezentând materia primă pentru majoritatea produselor necesare vieţii şi confortului de zi cu zi.

Considerată de multă vreme ca ceva de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de limitare a creşterii economice şi a producţiei alimentare în următoarele decenii. Abundenţa de apă poate fi întunecată de poluare, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile. Fiecare litru de apă poluată eliberată în natură fără a fi tratată, contaminează alţi litri de apă dulce în râul în care a fost deversat. Deversarea produselor chimice şi a metalelor grele, care prezintă pericol chiar şi în concentraţii extrem de mici, constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru calitatea apei dar şi asupra sănătăţii oamenilor.

În această zi se aminteşte încă o dată asupra faptului că peste un miliard de persoane sunt expuse la boli şi condiţii de sărăcie din cauza lipsei resurselor necesare de apă şi, mai ales, sunt obligate să îşi dedice întregul timp căutării de noi resurse.

În consecinţă trebuie să utilizăm cât mai eficient resursele globale acvatice, care sunt esenţiale pentru supravieţuirea umană şi dezvoltarea durabilă în secolul al XXI-lea.

***

Cu acest prilej joi, 20 martie au avut loc activităţi de educaţie ecologică, în cadrul proiectului implementat în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Universitatea din Bucureşti şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea statutului de conservare pentru speciile şi habitatele prioritare din zonele umede ale Porţilor de Fier”, a spus directorul APM Caraş-Severin Carmen Sorescu. La manifestări au fost prezenţi elevii Şcolii Gimnaziale „Atanasie Cojocaru” din Pojejena şi cei ai Grupului Şcolar Moldova Nouă.

În cadrul acestor acţiuni s-a desfăşurat şi concursul „Apa – izvorul vieţii” la secţiunile literatură, pictură şi fotografie.

Sursa foto: inpascani.ro

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles