Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual

În ultimul an, la nivel național, peste 7500 de sesizări, privind disparițiile de copii au fost rezolvate de polițiștii structurilor de investigații criminale. Un caz recent a fost soluționat și de polițiștii cărășeni. Cei mai mulți minori care sunt dați dispăruți sunt mai mari de 14 ani. Majoritatea dintre ei sunt găsiți de polițiști în primele 24 sau 48 de ore de la primirea sesizării. Așa s-a întâmplat și marți seară, când polițiștii au efectuat căutări în vederea depistării a doi minori de 13 și 17 ani, care au plecat dintr-un centru de primire în regim de urgență din Reșița și nu au mai revenit. Băieții au fost găsiți de polițiști, tocmai la Jupa. De altfel, 95 la sută dintre cei care pleacă sunt din centre.

În Caraș-Severin, cel mai vechi caz e al unui băiat de 17 ani din Caransebeș, care a dispărut în anul 2005. Pentru că nu a fost găsit, se presupune că s-ar fi înecat.

”În perioada 01.04.2021-01.04.2022, la nivelul județului Caraș-Severin au fost sesizate 107 dispariții de minori. Dintre acestea, 6 se refereau la minori cu vârste până la 10 ani, 18 la minori cu vârste cuprinse între 10-14 ani și 83 cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. 49 dintre copiii plecați de la domiciliu și centre de plasament au fost băieți și 58 fete, cea mai mare parte fiind găsiți în primele 24 de ore de la dispariție, de către polițiști”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin, Alina Boeru.

Polițiștii din Timiș au primit, în ultimul an, 233 de sesizări privind dispariții de copii. Este vorba despre o fată mai mică de 10 ani, 12 băieți și 27 fete cu vârste cuprinse între 10-14 ani și 82 de băieți și 111 fete mai mari de 14 ani. În toate cazurile, minorii au fost depistați, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Timiș, Aurora Voicilă.

În anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, au fost înregistrate 19  sesizări privind disparițiile de minori sub 14 ani, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și internațional. În toate cazurile minorii au fost depistați și nu au fost victima niciunei infracțiuni. Totodată, de la începutul anului și până în prezent, în județul Mehedinți au fost înregistrate 9 sesizări privind  disparițiile de minori sub 14 ani. Astfel, din cele 9 sesizări, 8 minori au fost depistați, iar unul se află în evidenţă.

Trebuie menționat că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.

Autoritățile spun că printre cauzele generale care duc la înregistrarea disparițiilor,  se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes față de nevoile copilului aflat în dezvoltare, lipsa de control a situației școlare, lipsa de comunicare în familie sau în centrul de ocrotire, scandalurile din familie sau starea materială precară, dar și spiritul de aventură.

Mai trebuie precizat că, în România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe. Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Din 1986, la iniţiativa Crucii Roşii Internaţionale a început să fie marcată „Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi”, pe fondul înmulţirii alarmante a cazurilor de dispariţii în rândul copiilor.

De același autor

Related Articles