Ziua Franței sărbătorită la Reșița

Sectia Franceza a Bibliotecii Judetene Paul Iorgovici Caraș-Severin a găzduit astăzi, 14 iulie 2016, o întâlnire a membrilor Asociației de Prietenie Caraș-Severin – Franța, prilejuita de Ziua Națională a Franței.

Cunoscută fiind legătura marelui nostru artist Constantin Brâncuși cu Franța și în contextul anului Constantin Brâncuși, a fost adus un omagiu genialului sculptor român.

Au vorbit despre omul și sculptorul Brâncuși, artistul plastic Matei Mircioane, prof. dr. Călin Chincea și bibliotecar Eugenia Burileanu. Au fost proiectate de asemenea imagini cu operele lui, dar și portrete ale femeilor (destule) care i-au trecut prin viață.

Ziua Franţei a fost sărbătorită şi cu pişcoturi  şi desigur, şampanie( românească).

14 iulie nu este numai sărbătorirea revoluției din 1789 (cucerirea Bastiliei) ci și aniversarea Sărbătorii Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii).

Instituită în 1880, ziua națională a Franței aniversează implicit ambele evenimente, fiindcă legea care a instituit sărbătoarea națională specifică numai data de 14 iulie, fără să facă referință la an.

De același autor

Related Articles