Ziua Dunării printre egrete şi cormorani, dar şi printre PET-uri

ziua Dunarii (7)

Grupul Ecologic de Colaborare Nera împreună cu Asociaţia Deliblatica din Pančevo (Serbia) au marcat Ziua Dunării 2015 în cadrul unei întâlniri care a avut în localitatea Stara Palanka din apropierea zonei umede (Ramsar) Labudovo Okno. La întâlnire au participat voluntari de la cele doua ONG-uri precum şi specialişti care activează în domenii specifice ale dezvoltării durabile pe Dunăre.

În prima zi a acestei întâlnirii a fost organizat un simpozion în cadrul căruia au fost prezentate cele 5 arii naturale protejate din România şi Serbia care sunt situate în sudul Banatului la graniţa dintre cele două ţări, respectiv parcurile naţionale Cheile Nerei Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului, Parcul Natural Porţile de Fier, rezervaţia naturală Karaš – Nera şi zona umedă Labudovo – Okno. Prezentările au vizat atât valorile patrimoniul natural al acestor zone cât şi posibilităţile de practicare a ecoturismului transfrontalier. Programul zilei a inclus şi o igienizarea a malului stâng al Dunării pe o lungime de 500 m în apropierea confluenţei cu râul Nera, unde zona este îmbâcsită cu PET-uri aduse de Dunăre din întreaga Europă şi care aşteaptă prima viitură pentru a fi transportate în România. În continuare a fost organizată o excursie pe o potecă tematică a deltei Nerei din Serbia.

A doua zi participanţii la întâlnire au convenit asupra unui program comun de cooperare în viitor care să fie destinat protecţiei naturii şi promovării ecoturismului şi care să se integreze în Strategia Uniunii Europene a Regiunii Dunării.

Cristina Corocan

Sursa foto: GEC Nera

De același autor

Related Articles