[AUDIO] Zimbrul revine ferm în vestul României. După Armeniş, un nou ţarc de resălbăticire la Densuş

zimbrii

UPDATE: Organizația WWF România împreună cu Rewilding Europe au reușit să obțină finanțare pentru un nou proiect de resălbăticire a zimbrului. Este vorba de un al doilea proiect, după Armeniş din judeţul Caraş-Severin, de data aceasta în zona satului Poeni, comuna Densuș.

Localitatea hunedoreană va deveni astfel gazdă pentru aproximativ 50 de exemplare de zimbru.

Repopularea cu zimbri a Munţilor Ţarcu a adus beneficii locuitorilor din zonă, pentru că au atras turişti, spune primarul localităţii Armeniş, Petru Vela. Chiar dacă la începutul programului localnicii aveau anumite reţineri cu privire la prezenţa zimbrilor în apropierea locurilor de păşunat, pe parcurs aceştia s-au obişnuit, a mai subliniat acesta.

În satul Poieni din Munţii Haţegului ar trebui să ajungă în vara anului viitor aproximativ 10 zimbri. Ulterior, numărul lor va ajunge la 50, care vor sălăşlui într-un ţarc de aproximativ 125 de hectare, spun reprezentanţii WWF România.

***

22. august 2015:

Țarcul va găzdui în urma implementării proiectului peste 50 de zimbri pe o suprafață de 122 de hectare. Reprezentanții celor două asociații au solicitat de la Comisia Europeană o finanțare în valoare de aproximativ două milioane de euro pentru un alt proiect ce își propune readucerea zimbrului în libertate, după cel de la Armeniș din județul Caraș – Severin. „S-a aprobat finanțarea unui proiect care presupune resălbăticirea zimbrului în județul Hunedoara, foarte aproape de Hațeg. Unde de fapt zimbrul s-a și reîntors pentru prima dată după aproape 200 de ani, în 1958, în România”, susține Oana Mondoc, purtătorul de cuvânt al WWF România. Acesta a mai precizat că lucrările pentru amenajarea țarcului vor începe în perioada următoare.

Repopularea munților din România cu turme de zimbrii este un proiect implementat de WWF România în parteneriat cu Rewilding Europe. Primul pas al acestui program a reprezentat crearea unui cadru semi-sălbatic în Rezervația Armeniș, din Munții Țarcu, județul Caraș – Severin. La această oră, la Armeniș se află aproximativ 30 de zimbri. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

De același autor

Related Articles