Zimbri din Ţarcu au ajuns în Domogled

O noutate pentru fauna Parcului Național Domogled-Valea Cernei este prezenţa zimbrilor pe arealul ariei protejate, fiind pentru prima dată când aceste animale pot fi întâlnite pe Valea Cernei.

De unde au venit cele mai mari ierbivore din Europa și care este perspectiva creșterii numărului lor în zonă a precizat pentru Radio Reşiţa Cosmina Răescu – ranger în cadrul Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei:

Dacă în urmă cu zece ani se semna contractul pentru aducerea zimbrilor în zona pilot a proiectului ReWilding și în zona Ţarcu-Armeniș unde au fost aduși peste o sută de zimbri din peste 30 de rezervații, astăzi ne putem lăuda și noi cei din Parcul Național Domogled-Valea Cernei cu prezența a 8 zimbri.

Momentan aceștia au venit în mod voluntar din zona pilot, cum spuneam, ținem să menționăm că în zona Armeniș până acum au fost născuți în sălbăticie 48 de pui. Sperăm să îi vedem cât mai curând și la noi în zona parcului național. Nu putem vorbi de pagube la cele opt exemplare identificate începând cu luna iulie.

În ce privește zona Armeniș au fost câteva intervenții ale zimbrilor, să spunem așa, la clăile de fân pe perioada de iarnă, dar fără să producă mari stricăciuni. Ne așteptăm ca și alți zimbri să vină pe Valea Cernei pentru că ei sunt în căutare de teritoriu și în lărgirea arealului și probabil că se va întâmpla lucrul ăsta. Ei vor merge acolo unde vor găsi habitat propice pentru a-și desfășura activitățile de zi cu zi şi acolo cu siguranță se vor şi instala“.

Începând cu anul 2014, programul de reintroducere a zimbrilor, de către Rewilding Europe și WWF-România, este cea mai mare încercare de acest gen din Carpații Meridionali. Primele două transporturi au avut loc în 2014 și 2015 în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș.

Foto: WWF România

Cele mai citite

Related Articles