[FOTO] “Zilele Muzicii de Orgă” din Banat și la Reșița

18 septembrie 2014

Frantisek Vanicek în recital la Reşiţa

Publicul reşiţean ar fi avut ocazia să-l asculte pe organistul ceh Frantisek Vanicek la Biserica Romano-Catolică din cartierul Govândari cu un program pe care nu-l asculţi „live” în fiecare zi. Din păcate, publicul s-a numărat pe degete, chiar dacă biserica e largă şi primitoare, fapt care nu l-a descurajat însă pe artist să le transmită celor 20 de oameni prezenţi la recitalul său încărcătura emoţională, ieşită prin tuburile orgii elveţiene, bucuria şi gravitatea unui limbaj sonor dumnezeiesc. El a interpretat muzică de orgă din Germania şi Cehia, lucrări ale unor compozitori din perioada barocă până în sec.XX: Bruhns, Froberger, Bach, Cernohorsky, F.M.Bartholdy, Martinu, Karg-Elert şi Jiri Strejc.
Invitat în mod constant la festivaluri şi concerte pe toate meridianele lumii, Frantisek Vanicek este laureat al unor prestigioase concursuri internaţionale şi a realizat C.D.uri cu muzică de Mozart, Peter Eben etc.

17 septembrie 2014

orga

Festivalul Internaţional “Zilele Muzicii de Orgă” sau “Timorgelfest”, ajuns anul acesta la cea de-a XIV-a ediţie, se va desfăşura în mai multe locaţii din Banat, în perioada 17 septembrie – 31 octombrie, a precizat pentru Radio România Reşiţa, prof. Cristian Roşoagă:

În cadrul evenimentului, săptămâna aceasta, vor avea loc două concerte şi în municipiul Reşiţa. Primul se va desfăşura mâine, 18 septembrie de la ora 20.00, la Biserica Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din cartierul Lunca Bârzavei. Recitalul se va consuma la orga elveţiană de la balconul lăcaşului de cult, fiind susţinut de František Vaniček din Cehia. Cel de-al doilea concert va avea loc duminică, 21 septembrie de la ora 20.00, în aceeaşi locaţie şi va fi susţinut de Cristina Garcia Banegas din Uruguay.

Festivalul Internaţional “Zilele Muzicii de Orgă din Banat” este dedicat anul acesta muzicii universale. Pentru prima data, la festival, vor participa organiști de pe 4 continente: Europa, America, Australia-Noua Zeelandă și Asia.

Evenimentul este organizat de Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara alături de alte entităţi culturale din Banat şi din România.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles