Zeci de copii reșițeni ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate participă la școala de vară organizată de Salvați Copiii

Și în această vară, în lunile iulie și august, se organizează Grădiniță și Școală de vară pentru 100 de copiii din comunități vulnerabile socio-economic, dar și pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Activitatea se desfășoară în 3 centre din municipiul Reșița.

În această vară, în cadrul filialei Salvați Copiii Caraș-Severin suntem în continuare activi, ca de altfel și în timpul anului școlar. Cu precădere activitățile sunt desfășurate cu copiii din centrele educaționale pe care le avem la Școala Gimnazială numărul 7, respectiv Colegiul Național ”Mircea Eliade” din Reșița. Sunt activități care punctează exact programele și proiectele ce se desfășoară și la nivel național de către Salvați Copiii România, respectiv proiecte legate de educația pentru sănătate, drepturile copilului, gestionarea corectă și sănătoasă a internetului. Zilnic activitățile cu copiii sunt canalizate pe dezvoltarea de abilități socio-emoționale și diverse alte abilități de care au nevoie acești copii. În activitățile estivale avem incluși aproximativ 100 de copii, pentru că centrele sunt trei la număr, în două proiecte naționale pe care le implementează Salvați Copiii România filiala din Caraș-Severin. Sunt copiii de la clasa pregătitoare până spre clasa a 7-a, respective cei care vor veni în clasa a 8-a și beneficiază de toate activitățile, respectiv programele pe care noi le avem.

Copiii sunt elevi la Școala Gimnazială numărul 7 Reșița și Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița,  ale căror situații sunt vulnerabile, în sensul situațiilor materiale familii monoparentale, condiții de trai mai precare. O altă condiție care face și funcționare a unuia dintre centre este pentru copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Se desfășoară pe toată perioada verii cu regularitate, zilnic, într-un interval orar în partea de dimineață a zilei, astfel încât peste vară avem avem posibilitatea să avem un program mai potrivit pentru activități dimineața. Activitățile sunt focusate pe recreere și socializare, activități de viață independentă, chiar și activități remediale, prin care încercăm să nu lăsăm deoparte abilitățile de care au nevoie în achiziționarea scrisului, cititului, a abilităților de învățare. Ne bazăm mult pe ieșitul în comunitate și valorificăm tot potențialul de care dispune Reșița, dar mai ales de partenerii și oamenii care au deschidere să ofere din timpul lor, organizând activități alături de noi, respectiv instituții în care există specialiști care pot să vorbească copiilor pe diverse teme, cum ar fi Poliția, Jandarmeria, Centrul Antidrog.

Ba chiar avem cadre didactice din diverse discipline care vor să fie alături de copii și să le vorbească despre științe, care să facă cunoașterea lor mai diferită față de orele de curs la care ei participă în timpul anului școlar. Explorăm cât putem de mult comunitatea și aducem aproape de noi oameni din comunitate care vor să să împărtășească alături de acești copii cunoașterea și mai ales un timp de calitate petrecut cu ei”, a afirmat psiholog Dana Demenenco, coordonator de programe și proiecte Organizația Salvați Copiii Caraș-Severin.

Copiii cuprinși în aceste activități mai beneficiază și de consiliere psihologică. De asemenea de diverse pachete cu alimente și rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă, iar vara trecută, s-au bucurat și de o tabără.

Cele mai citite

Related Articles