[AUDIO-FOTO] Vizită episcopală în Banatul de Munte. Soarta şvabilor dunăreni din Voivodina reactualizată la Reşiţa

Fostul preşedinte al Conferinței Episcopilor din Germania, Excelenţa Sa Monsignor Emerit Dr. Robert Zollitsch – arhiepiscop, bănăţean de sorginte – a vizitat marţi, 7 iunie la invitaţia Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, comunitatea etnicilor germani din acest spaţiu.

Robert Zollitsch născut în Voivodina, Banatul sârbesc a fost arhiepiscop de Freiburg între 2003-2013 și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Germania din 18 februarie 2008 până în 12 martie 2014. La invitaţia Excelenţei Sale Rolf Maruhn – consulul Germaniei la Timişoara şi a preşedintelui Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, în periplul său spre plaiurile natale din Bacica, Robert Zollitsch a vizitat şi comunitatea etnicilor germani din sud-vestul României. Care a fost scopul prezenţei Excelenţei Sale în mijlocul şvabilor dunăreni din Banatul montan am aflat de la acesta:

Excelenţa Sa a vizitat Centrul german „Alexander Tietz” din Reşiţa unde s-a întâlnit cu etnicii germani din urbe, apoi la Biserica romano-catolică “Maria Zăpezii” din municipiul de pe Bârzava unde a celebrat o Sfântă Liturghie Solemnă, vizitată de o mare parte de tineri cunoscători de limbă germană de la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz”, iar în periplul său prin Banatul de Munte va mai poposi astăzi şi mâine la Caransebeş, Oraviţa şi Orşova pentru a vizita aşezămintele sociale ale Bisericii romano-catolice din aceste localităţi.

Vicepreşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, dr. ing. Christian Paul Chioncel a înmânat distinsului oaspete, aflat la prima sa vizită în Banatul de Munte, diploma de onoare a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Bisericilor evanghelice-lutherane din România şi ortodoxe române ai Episcopiei Caransebeşului.

***

Luni, 06.06.2016:

zolitschFostul preşedinte al Conferinței Episcopilor din Germania, Msgr. Robert Zollitsch – arhiepiscop va fi oaspetele municipiului Reşiţa marţi, 7 iunie la invitaţia Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din urbe.

Programul vizitei cuprinde următoarele puncte de interes. De la ora 11.00 un scurt program cultural şi o întâlnire cu reprezentanţii Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin la Biblioteca germană “Alexander Tietz”. De la 12.00 la Biserica romano-catolică “Maria Zăpezii” din municipiul de pe Bârzava va fi celebrată o Sfântă Liturghie solemnă, iar la 13.30 la monumentul deportaţilor din parcul “Cărăşana” va fi rostită o rugăciune ecumenică, conform vicepreşedintelui Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Christian Paul Chioncel.

Cine este Msgr. Robert Zollitsch:

Robert Zollitsch (născut la 9 august 1938, Philippsdorf-Filipovo, Bacica, azi Bački Gračac, Voivodina) a fost arhiepiscop de Freiburg între 2003-2013 și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din Germania din 18 februarie 2008 până în 12 martie 2014.

În toamna anului 1944 Armata de Eliberare Sârbă (Narodnooslobodilačka Armija, de orientare comunistă și antiregalistă, adversară a cetnicilor) a executat 212 germani (șvabi dunăreni) din populația civilă a satului Philippsdorf, între care și pe fratele viitorului arhiepiscop, în vârstă de 16 ani. Robert Zollitsch, în vârstă de 6 ani, bunica lui și trei verișoare au fost internați în lagărul Gakovo, în apropierea orașului Zombor din vestul Voivodinei (Bacica de Vest). Populația germană din Philippsdorf-Filipovo a fost alungată, iar localitatea a primit denumirea de Bački Gračac. În 1946 supraviețuitorii familiei Zollitsch, între care și Robert Zollitsch, s-au refugiat în districtul Main-Tauber, în zona americană de ocupație a Germaniei. În 1953 familia Zollitsch s-a mutat mai departe la Mannheim. Între 1960-1964 Robert Zollitsch a studiat teologia catolică la Universitatea din Freiburg și la Universitatea Ludwig-Maximilian din München. Pe 27 mai 1965 a fost sfințit preot în catedrala din Freiburg.

Sursa foto: eponymousflower.blogspot.com

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles