drum lunca muresului

Administraţia şi Consiliul Ştiintific al Parcului Natural Lunca Mureşului au solicitat Consiliului Judeţean Arad amplasarea unor limitatoare de viteză şi a unor indicatoare pe drumul dintre Pecica şi Sânpetru German. După cum ne-a informat directorul Parcului, Paul Hac, pe acest drum care străbate o zonă împădurită din aria protejată se circulă fără restricţii de viteză, aspect care pune în pericol viaţa animalelor sălbatice din zonă, și asta deşi avizarea construirii drumului a fost condiţionată de limitarea strictă a vitezei pe acest sector la 50 km/h.

În acordul de mediu era menţionată şi facilitarea deplasării animalelor sălbatice dintr-o parte în alta a căii de acces. Cu toate acestea, subtraversările pentru reptile şi amfibieni, menţionate în acordul de mediu, nu au fost introduse în proiectul tehnic al lucrării.

Pe un drum similar, respectiv cel care traversează Pădurea Ceala, se înregistrează anual accidente în care sunt implicate animale sălbatice, cum ar fi cerbi sau căprioare. În lipsa unor limitatoare artificiale de viteză şi a indicatoarelor specifice, nu doar animalele au de suferit, dar şi pasagerii sau şoferii autovehiculelor pot fi puşi în pericol, a mai precizat Paul Hac.

(Karina Tincul)