Numărul persoanelor infestate cu HIV/SIDA este în creştere în judeţul Caraş-Severin. Din această cauză la Policlinica din centrul civic din Reşiţa se fac investigaţii gratuite pentru depistarea virusului, ne-a declarat medicul Erika Naidan. Cabinetul se află în subordinea Direcţiei de Sănătate Publică şi este deschis zilnic între orele 8.00-14.00. Pacienţii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie, ci doar de buletin.HIV

Virusul HIV a făcut peste 220 de victime Caraş-Severin, iar cifra continuă să crească. Anul trecut în fiecare lună a fost descoperită cel puţin o persoană bolnavă. Cazurile sunt diversificate de la copii nou născuţi, infectaţi la naştere până la persoane de vârsta a III-a. După cum afirmă preşedintele Asociaţiei Anti Hiv Inocenţa şi Speranţă din judeţ, Petrica Agape cauza principală a deceselor a fost că unii pacienţi nu şi-au luat medicamentele prescrise. 6 persoane din judeţul Caraş-Severin au decedat în 2015, fiind infectate cu virsul HIV. De asemenea au fost cazuri în care pacienţii au consumat şi droguri.

În România la ora actuală, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti, trăiesc peste 13.000 de persoane infectate cu HIV, iar în primele luni ale lui 2015 au fost diagosticate peste 300. Persoanele seropozitive reprezintă categoria cea mai expusă riscului de discriminare în ţara noastră, arată un raport al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Daiana Roşca