Vila Veche şi Vila Roşie în atenţia arhitecţilor şi specialiştilor în clădiri istorice

În urma aprobării de către consilierii locali reşiţeni a propunerii de achiziţionare a două imobile Vila Veche şi Vila Roşie, pe care administratorul judiciar al UCM Reşiţa intenţionează să le valorifice, în cadrul planului de reorganizare a companiei, o echipă de arhitecţi de la Timişoara şi una de la Bucureşti, specializată în consultanţă pentru monumente istorice, este prezentă la Reşiţa.

Potrivit primarului Ioan Popa, împreună cu cele două echipe se începe întocmirea unui proiect şi a studiului de fezabilitate pentru obţinerea finanţării necesare achiziţionării a celor două imobile. Primarul Ioan Popa:

,,Ceea ce noi propunem acuma acolo este să le amenajăm ca niște hotel- butic, muzeu, cu alte cuvinte, încercăm să facem muzeu din ele, dar și cu posibilitatea de a locui acolo, evident, la o anumită standardizare, adică putem să facem, Camera Regele Carol al 2-lea camera Ferdinand, apartamentul Regina Ana, pentru că dacă le faci doar muzeu, nu te poţi autosusţine dintr-un bilet de cinci lei, zece lei, 15 lei intrarea și încercăm să le punem la dispoziția publicului inclusiv pentru evenimente speciale,,. Primar, Ioan Popa

Pentru achiziţionarea celor două vile există două surse de finanţare spune Ioan Popa. Una este componentă a Programului Operaţional Regional gestionat de ADR Vest unde sunt sume alocate de până la 5 milioane de euro monumentelor istorice din Clasa A, iar cea de-a doua, prin PNRR unde au fost alocaţi 3 milioane de euro.

În Vila Veche, monument de arhitectură, construită în perioada 1893-1894, a locuit în ultima perioadă a vieții sale Corneliu Diaconovici, marele enciclopedist al culturii românești, autorul primei enciclopedii românești. Carol al II-lea, aflat în vizită în Banatul de Munte, a locuit și el la Vila Veche.

Vila roşie a fost proiectată de către renumitul arhitect Duiliu Marcu în anul 1928, ca locuință pentru directorul superior al UDR. A fost cunoscută în epocă drept vila direcțiunii UDR. Duiliu Marcu a mai proiectat în aceeași perioadă și primele clădiri ale Politehnicii din Timișoara (după 1920) și cinematograful Capitol, ambele finisate tot cu cărămidă roșie.

Cele mai citite

Related Articles