migranti frontiera

Polițiștii de frontieră din vestul țării sunt tot mai vigilenți. Aceștia iau măsuri suplimentare de supraveghere a graniței cu Serbia pentru a combate migrația ilegală. Șeful Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Caraș-Severin, comisar șef Florin Bulgariu, spune că deocamdată este linişte, dar s-ar putea să fie liniştea de dinaintea furtunii. „Avem temeri serioase să credem că fluxurile migratorii vor afecta şi judeţul nostru, având în vedere şi măsurile adoptate recent de Guvernul ungar de a construi un gard la frontiera cu Serbia. Ne pregătim intens pentru a gestiona fluxuri migratorii serioase”.

Ungaria va finaliza instalarea gardului menit să blocheze fluxul de imigranţi, la frontiera cu Serbia, până la 31 august, mai devreme decât se preconiza anterior. Gardul, de patru metri înălţime şi cu o lungime de 175 de kilometri, la frontiera dintre Ungaria şi Serbia, are menirea să împiedice imigranţii şi solicitanţii de azil să intre în Ungaria, un stat membru UE, de unde încearcă, ulterior, să ajungă în alte state membre ale Uniunii, prin Austria şi Germania. Cea mai mare parte dintre ei provin din Irak, Afganistan, Siria şi ţări africane. Anul acesta Ungaria a înregistrat deja peste 80.000 de cereri de azil, faţă de 43.000 câte a înregistrat în decursul lui 2014.

În prima jumătate a anului, la frontierele din vestul şi sud-vestul României au fost înregistrate 39 evenimente de treceri şi tentative de trecere ilegală a frontierei, cu 78 persoane implicate. Într-un număr de 9 evenimente au fost depistaţi 9 traficanţi de migranţi. Majoritatea cazurilor au avut loc pe raza judeţului Timiş.

(Sebastian Dragomir)

foto: ITPF Timișoara