[VIDEO] Rețea de trafic de migranți, destructurată de DIICOT Caraș-Severin 

Procurorii DIICOT împreună cu polițiști de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale efectuează 29 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş şi Caraș-Severin, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în trafic de migranţi.

În cauză s-a reținut că,  în perioada octombrie 2021 – martie 2023, mai multe persoane, cetățeni români și sârbi, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România.

Membrii grupului infracțional, în mod coordonat, au racolat, îndrumat, călăuzit şi transportat grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Serbia, pe raza județului Caraș-Severin. Ulterior migranții erau transportați pe raza județului Timiș, de unde erau predați altor persoane în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest.

Grupurile de migranți, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei, de către cetățeni afro-asiatici sprijiniți de către cetățeni sârbi, care în schimbul unor sume cuprinse între 500-1000 euro de persoană, îi racolau (în special din centrele de refugiați din Serbia), în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu România. Au fost  interceptate  și oprite un număr de 29 de  transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupului  infracţional, transporturi în care au fost identificaţi un număr de aproximativ 300 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

Peste 25 de persoane urmează să fie conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin.

La acțiune participa şi polițiști din cadrul SCCO Caraș-Severin  si jandarmi din cadrul  Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timișoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

DIICOT face precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

De același autor

Related Articles