Victimele Revoluţiei române vor fi comemorate la Reşiţa şi Caransebeş

Cei 34 de ani de la înfăptuirea Revoluţiei din Decembrie 1989 vor fi marcaţi la Reşiţa în 21 şi 22 decembrie.

Gheorghe Tătaru – preşedintele Asociaţiei victimelor revoluţiei a amintit pentru Radio Reşiţa, programul evenimentelor, dar şi momentele în care a început să mocnească focul manifestaţiilor pe malurile urbei de pe Bârzava:

Am început puțin mai devreme cu pregătirile deoarece suntem cam aglomerați și de aceea aș vrea să vă spun că, în data de 21 decembrie manifestările încep cu ora 11.00 în Centrul Civic la care vor participa instituțiile statului: prefectură, consiliul județean, primărie, jandarmerie isu, pompierii, poliția și alte instituții. Va veni părintele protopop să oficializeze parastasul în memoria eroilor care au fost victime ale Revoluției din Decembrie 1989. Pe această cale îi rog pe toți cei care cred că au fost în acele momente grele în Centrul Civic să vină și acum în număr cât mai mare că numai așa putem să demonstrăm că la Reșița a fost revoluție cu adevărat. La 34 de ani pentru faptul că noi vrem să facem ceva din acest oraş pe lângă instituțiile statului, suntem luați puțin în batjocură. Că sunt revoluționari mulți făcuţi e adevărat; sunt mai multe asociații care fiecare la rândul lor poate să-și spună părerea, dar eu din punctul meu de vedere ca președinte al Asociației răniților și urmașilor martiri am fost și voi rămâne întotdeauna lângă conducătorii acestui oraș și dacă mi se va cere sprijinul cu mare drag il voi acorda.

Asociația noastră mai are 60 de membri acum; la vremea respectivă am fost 120, dar încetul cu încetul s-au dus dintre noi, asta e situația se schimbă generațiile, dar nu vrem să pierdem oportunitatea acestei asociații pentru faptul că ne mândrim și o spun cu caracter și cu bunăvoința mea pentru faptul că noi am fost în acele locuri fierbinți ale revoluţiei și de aceea sper ca toți cei care or să vină în Centru să fie cu fruntea sus pentru faptul că ei au fost acolo în momentele grele. Asociația noastră, pentru faptul că noi avem decedații, noi suntem organizatorii și de aceea am fost la instituțiile statului pentru a-i invita să participe în data de 21 începând cu ora 11.00 la luări de cuvânt şi parastas.

Aş dori să menționez că în data de 22 vom ține comemorarea eroilor de la unitatea militară de sus tot la ora 11.00 la Caransebeș. Tot Asociația răniților sunt cei care organizează la troița care este vizavi de fosta poliție.

În urmă cu 34 de ani în data de 21 decembrie începând cu orele 10.00 – 11.00 au început să vină câțiva, nu mulți pentru faptul că ne adunasem în uzină după ce s-a întâmplat la Timișoara. În data de 21 dimineața ne-au chemat în uzine, directorii să ne spună că la Timișoara nu e adevărat ce se-ntâmplă. Când am plecat de acolo am plecat cu huiduieli și am început să venim în Centru. Eu de exemplu am plecat cu coloana care venea de la RENK, stând în Govândari. La ora 16.00 m-am alăturat lor şi am venit în Centru; practic din punctul meu de vedere la 34 de ani am spus o și o susţin fără niciun fel de jenă, toți locuitorii municipiul Reşiţa au participat la Revoluția din Decembrie pentru că acuma lumea ne urăște pe noi că ne-am luat certificate. Nu suntem noi vinovați. Unii vin acum și spun că nu au știut; se poate și aşa să nu fi știut, dar nu suntem noi vinovați că am fost la vremea respectivă în Centru. Mulți am murit între timp, s-a am mai dat o mică ordonanță în 1995 care reglementează niște chestii ca să mai ia din titluri. Din câte știu eu la ora actuală, în țară, revoluționar cu îndemnizație nu știu dacă mai sunt cu tot cu răniți, cu luptători 5 mii. Ordonanța din 1995 a dat niște reglementări şi a mai făcut curăţenie.

Suntem 250 acum cu tot cu victimele Revoluției, adică la victime se pun soțiile, mamele ca urmași şi copiii, deci acolo unde au fost decese în familie sunt trei-patru care sunt cu titlu de urmași ai revoluției și cu ăștia iacă s-au înmulțit. Au fost la vremea respectivă 2.000 și ceva de răniți, morți peste 1.000.

Încă odată fac apel la toți dacă încă cred că au fost în zilele acelea fierbinți la Reșița în Centrul Civic să vină și în data 21 la ora 11.00 și în data de 22, chiar dacă unitatea militară nu are de aface cu noi, să-i prețuim și pe acei oameni care și-au dat viața acolo“.

Gheorghe Tătaru a mai subliniat că, în 21 decembrie, manifestările destinate Revoluţiei din Decembrie se vor desfăşura doar în cele două municipii ale judeţului, în Caransebeş şi la Reşiţa, deşi revoluţionari şi urmaşi ai acestora sunt în mai toate localităţile din Caraş-Severin.

Cele mai citite

Related Articles