Valea Cernei – mai curată după ecologizarea desfășurată astăzi în Parcul Național Domogled-Valea Cernei!

Valea Cernei a fost luată astăzi cu asalt de participanții la campania de ecologizare organizată de Administrația Parcului Național Domogled-Valea Cernei, la care au fost prezenți 120 de elevi de la școlile și liceele din comunitățile de pe raza Parcului – Băile Herculane, Topleț, Mehadia și Cornereva -, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai Primăriei și Ocolului Silvic Băile Herculane, Apele Române Banat, Administrația Drumurilor Naționale, dar și voluntari din orașul de pe Cerna. 

Întâlnirea participanților a avut loc la ora 9.00 la sediul Centrului de Vizitare al Parcului Național Domogled-Valea Cernei, unde ing. Ioan Gașpar – directorul Parcului Național Domogled-Valea Cernei a făcut celor prezenți instruirea privind activitatea care se va desfășura de-a lungul Văii Cernei. Participanții au fost împărțiți pe grupe, deplasându-se apoi în cele cinci zone stabilite pentru derularea campaniei de ecologizare : Ogașul lui Roșeți, Campingul de sub baraj, Ștrandul 7 Izvoare, Zona cădițelor și Platoul Coronini. Pentru desfășurarea campaniei în bune condiții, fiecare a primit mănuși și saci din plastic, care trebuiau umpluți și depozitați în fiecare zonă de colectare, elevii fiind supravegheați de cadrele didactice însoțitoare și rangerii Parcului.

Ajunși la locul acțiunii, majoritatea celor prezenți a fost oripilată de cantitatea mare de deșeuri împrăstiate pe mari suprafețe, unele în zone greu accesibile, între DN67D și albia Cernei, de  departe cea mai mizerabilă zonă fiind cea de la celebrele cădițe, unde nici apele Cernei nu au scăpat de poluarea cu tot felul de gunoaie! Nici în celelalte zone curățenia nu era la ea acasă, astfel că sacii se umpleau foarte repede cu ambalaje de hârtie, resturi textile și nelipsitele peturi! Dar între gunoaiele găsite pe malul Cernei s-au aflat o navetă cu sticle goale de bere, o mochetă, un arbore ornamental și chiar un frigider și alte electronice! Sacii plini cu deșeuri au fost ridicați de tractorul cu remorcă al Primăriei Băile Herculane și transportați la haldina de gunoi din aporpierea orașului.

Sunt multe gunoaie pe care le-am strâns de-a lungul Văii Cernei! Totul facem pentru noi, fiindcă suntem oameni! Am găsit mult plastic, multe șervețele, sticle, peturi… în proporție foarte mare peturi! Deșeurile adunate le ducem la drumul național, iar de acolo vor fi colectate!

Este ceva de lucru, ceva mai mult! Am adunat multe gunoaie, mai mult sticle de plastic! Din această acțiune învățăm să protejăm mediul, pentru un mediu mai sănătos și e spre binele nostru, spre viitoru nostru, un viitor mai bun!

Se adună multe gunoaie și e cam greu de adunat de pe coastă, pentru că te taie la mână sticla spartă de la bere! Găsim sticle de plastic, mizerii, doze de bere… Am găsit și o ladă de bere… goală, dar cu sticle multe!

Acțiunea s-a desfășurat în coordonarea Marianei Păsărin – din cadrul Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei : Am adunat copiii la Centrul de Vizitare, unde am stabilit zonele în care vor merge pentru a face această ecologizare. Le mulțumim pe această cale pentru că au venit să ne ajute și acum sunt împărțiți în zona 7 Izvoare! Din păcate, se adună foarte multe gunoaie, se văd deja foarte mulți saci și încă mai avem de curățat! Sunt și zone greu accesibile, pentru că oamenii au aruncat gunoaiele unde nu se vede, pe versantul care duce spre Valea Cernei, dar mergem în zonele în care terenul ne permite și în care copiii pot să coboare fără să-i punem în pericol!

Chiar dacă Valea Cernei este puțin mai curată acum, această campanie de ecologizare a fost doar o picătură de normalitate într-un „ocean” al mizeriei în care se „scaldă” Valea Cernei acolo unde ajunge „civilizația”, iar „muntele” de gunoaie care se înalță în fiecare zi nu poate fi „eradicat” vreodată, în condițiile în care persistă indiferența și lipsa de caracter a celor care insultă în acest fel farmecul pe care ni-l oferă natura prin Valea Cernei!

Paul-Sever SMADU

 

 

Cele mai citite

Related Articles