Vaccinul hexavalent întârzie să apară în Caraş-Severin. În timp ce părinţii nerăbdători înroşesc linia de telefon a Direcţiei de Sănătate Publică pentru a afla când îşi pot imuniza copii,medicii ridică din umeri. În acest timp, Ministerul Sănătăţii reziliază acordul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent cu care sunt imunizaţi bebeluşii şi vrea să îl cumpere urgent de la producător, care are în depozit 120.000 de doze. Pentru a rezolva problemele din Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică a solicitat Ministerului Sănătăţii 1600 de doze de vaccin.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că vaccinul hexavalent cu care sunt imunizaţi bebeluşii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei şi hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar trebui să îl primească de la DSP şi să îl administreze, gratuiţ în cadrul programului naţional de imunizare.

Firma Polisano a informat Ministerul Sănătăţii că nu îşi poate onora obligaţiile contractuale de a livra numărul de doze de vaccin hexavalent conform graficului pe anul în curs.

„Nu este prima dată când societatea este în situaţia asta. Mai mult, există chiar un proces intentat de Ministerul Sănătăţii împotriva Polisano. Procesul a fost câştigaţ iar societatea obligată să achite daune materiale cauzate de întârzierile la livrările anterioare”, au precizat, oficialii Ministerului Sănătăţii.

În paralel, Ministerul Sănătăţii pregăteşte o achiziţie ăn procedura de urgenţă a vaccinului hexavalent. Producatorul are, în prezenţ 120.000 de doze de vaccin în depozitul din Romaânia. Ministerul Sănătăţii estimeaza că întârzierea în achiziţia vaccinului nu se va prelungi nejustificat. De asemenea, va fi lansată o procedură de achiziţii în vederea încheierii unui nou acord cadru, care să permită stabilitatea livrărilor şi predictibilitatea stocurilor, au precizat reprezentanţii MS.