UVT pregăteşte un program de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) îşi asumă postura de epicentru al generării şi promovării de iniţiative şi proiecte culturale, în perspectiva anului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, comunitatea academică din UVT a susţinut în perioada 2020 – 2021 mai multe conferinţe, spectacole, dezbateri, producţii multimedia şi programe de artă şi creaţie contemporană, promovate în Timişoara şi în plan internaţional.

Semnalele pe care comunitatea le-a primit, mai ales după relaxarea restricţiilor legate de pandemie, sunt deosebit de încurajatoare, atât pentru prestanţa foarte bună a evenimentelor din agendă, dar şi cu privire la creşterea interesului publicului din ţară şi străinătate faţă de obiectivele culturale ale Timişoarei, Timişului şi regiunii de vest a ţării.

Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timişoarei, binecunoscut ca cel mai amplu patrimoniu de monumente istorice, arhitecturale şi cu valoare simbolică pentru dimensiunile central-europene ale zonei Banatului, aici se mai află multe alte repere culturale, care formează o reţea de obiective de real interes. De curând s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucereşte tot mai mult publicul interesat de istoria politică şi culturală a României moderne. La Lugoj, oraş în care patrimoniul cultural şi istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică în care se regăseşte o colecţie de pictura reprezentând Şcoala austriacă şi cea contemporană. La Jimbolia, oraşul celor şase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, Muzeul „Sever Bocu”. În Timişoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timişoarei, un spaţiu acum cultural, găzduind Muzeul Naţional al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timişoara, cu o galerie expoziţională spectaculoasă, aflată la mansarda spaţiului din Bastion. Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar şi cu evenimente şi festivaluri reper ale zonei noastre.

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea a precizat: „O hartă a Banatului istoric şi cultural, utilă în turismul nou, practicat peste tot în Europa, va fi tot mai solicitată în anii următori, când, ştim bine, Timişoara va fi o destinaţie turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timişoara şi regiunea Banatului le deţine. Pentru ca să susţinem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregăteşte un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susţinerea interesului tot mai crescut al turiştilor interni şi externi faţă de obiectivele din harta culturală a Banatului. Vom da astfel un impuls suplimentar dezvoltării acestor servicii turistice, o ni?ă de specializare inteligentă atât de necesară Timişoarei şi judeţului Timiş, dar şi întregii regiuni.”

De același autor

Related Articles