Unul din șapte copii din vestul țării a avut în ultimul an unul sau ambii părinți plecați să muncească în alte țări

Peste 48 de mii de copii din vestul țării se află într-o astfel de situație, iar dintre aceștia aproape 10 mii au ambii părinți plecați să muncească peste granițele țării, conform unui studiu national realizat de Organizația Salvați Copiii.

Din același studiu reiese că un sfert dintre copiii cu mama plecată în străinătate au avut nevoie de consiliere psihologică și  în două treimi din cazurile în care ambii părinți sunt plecați în străinătate, bunicii se ocupă de îngrijire a copiilor.

La nivel național numărul copiilor care au avut unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate în anul anterior efectuării studiului este de 536000, aproape paisprezece la sută dintre copiii din România. Iar numărul copiilor care pe parcursul copilăriei lor au avut unul sau ambii părinți plecați este de aproape 1 milion de copii, aproape un sfert dintre copiii din România.  La nivelul vestului țării, 14.7 %  dintre copiii din regiune au fost în această situație în ultimul an, mai exact 48177 de copii,1 din 7 copii din regiunea vest. Dacă ne referim la copii care sunt cei mai afectați, aceia care au rămas în grija altei persoane decât un părinte, cei care au ambii părinți sau părintele unic susținător plecat ei sunt în jur de 10.000.

În general părinții plecați, fie că este vorba despre mame,  fie că este vorba despre tați, au în medie educație inferioară, zece clase sau liceu neterminat. Din păcate un procent extrem de mare al părinților nu anunță școala sau serviciul de asistență socială despre plecare. 55%  dintre părinți nu au anunțat unitatea școlară de plecarea în străinătate.

Un alt aspect important relevat de studiu și care este chiar specific regiunii vest se referă la țările de destinație, astfel că mamele pleacă preponderent în Austria, Germania și Italia, fiind ocupate majoritar în servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice, în agricultură și menaj, iar tații lucrează majoritar în Germania, Italia și Anglia, în servicii de transport, construcții și agricultură.

1 din 6 copii cu mama plecată și 1 din 4 copii cu ambii părinți plecați sunt informați despre plecare doar ulterior acesteia. Din păcate copiii nu sunt pregătiți și lucrul acesta are un impact dramatic asupra lor.

Aș mai evidenția și faptul că riscul de sentimente și trăiri negative în rândul copiilor părinții plecați este de 2,2 mai mare la nivel regional decât la nivel național. Tristețea, apatia, singurătatea și anxietatea sunt principalele sentimente pe care copiii care au părinții plecați peste hotare le trăiesc.

Inclusiv în județul Caraș-Severin, la Reșița, există la ora actuală programe derulate de Organizația Salvați Copiii în care se oferă sprijin acestor copii, inclusiv consiliere psihologică. Vom face demersuri astfel încât aceste proiecte să aibă continuitate, astfel încât copiii să treacă de perioada dificilă a separării de părinți, să le oferim suport educational, activități de calitate în compania unor adulți responsabili. Să prevenim izolarea și înstrăinarea socială a acestora”, a spus Anca Stamin, coordonatorul programului de sprijinire a copiilor rămași singuri acasă din cadrul Organizației Salvați Copiii România.

Sursa foto: Salvati Copiii Romania

Cele mai citite

Related Articles