Un val polar afectează în aceste zile ţara noastră

Vremea va deveni rece în toată ţara, chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vântul va avea unele intensificări, deci senzaţia de rece va fi cu mult accentuată.

Valorile termice din cursul nopţii vor deveni preponderent negative, iar în majoritatea regiunilor se vor situa în general sub 0 grade, cu cele mai coborâte valori în estul Transilvaniei, acolo unde ne aşteptăm ca minimele să coboare spre -7, -8 grade. În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vântului, îndeosebi pe creste, spulberând zăpada, iar în regiunile estice, sudice şi centrale se vor semnala precipitaţii slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales pe parcursul zilei de astăzi şi în noaptea care urmează, vineri spre sâmbătă.

Azi-noapte drumarii au intervenit cu 5 autoutilaje şi au răspândit 5 tone de material antiderapant în Hunedoara, pe DN7A, DN66A şi în Caraş-Severin, pe DN58 şi DN58A. În momentul de faţă carosabilul este uscat în Arad şi Timiş şi pe alocuri umed în Caraş-Severin şi Hunedoara.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române îi sfătuieşte pe şoferii aflaţi pe drumurile acoperite cu zăpadă să aibă maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă şi să adapteze viteza la condiţiile carosabilului.

Cum va fi vremea în vestul țării

Sâmbătă, vremea va fi relativ rece, cu cerul parțial noros. Pe arii restrânse, în sudul Banatului, vor fi precipitații mixte slabe, iar în zona montană aferentă predominant ninsori. Vântul va sufla de la slab la moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului și zona montană aferentă. Izolat va fi ceață. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -6 și 2 grade, cu valorile cele mai ridicate în sudul Banatului.
Duminică, valorile termice diurne vor continua să scadă. Cerul variabil ziua, se va înnora treptat noaptea începând din Banat și pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații mixte. În sudul Banatului, sud-estul Crișanei și la munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări la munte. Izolat va fi ceață. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 și 9 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade.
Luni, vremea va fi în general închisă și rece. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii extinse ziua și restrânse noaptea se vor semnala precipitații. Vor fi predominant ploi în zonele joase, mixte la deal, iar la munte va ninge viscolit. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări noaptea în sudul Banatului și zona de munte. Pe creste, trecător va fi ceață. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 și 6 grade, iar cele minime între -3 și 1 grad.

(Sebastian Dragomir)